Redactia.ro
Home » Știri » Majorare de 10% pentru pensionarii români. Cine se încadrează, potrivit declarației lui Daniel Baciu, președintele CNPP

Majorare de 10% pentru pensionarii români. Cine se încadrează, potrivit declarației lui Daniel Baciu, președintele CNPP

Majorare de 10% pentru pensionarii români. Cine se încadrează, potrivit declarației lui Daniei Baciu, președintele CNPP

Majorare de 10% pentru unii dintre pensionarii români. Iată cine se încadrează, potrivit declarației lui Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Majorare de 10% pentru pensionarii români. Cine se încadrează, potrivit declarației lui Daniel Baciu, președintele CNPP

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a spus care este categoria de pensionari care va încasa o pensie mai mare începând cu data de 1 februarie 2023. Potrivit acestuia, peste 200.000 de persoane vor beneficia de această majorare de 10% a pensiei.

Este vorba despre românii care au pensii de peste 4.000 lei, care au plătit contribuția de asigurări sociale de sănătate până acum, deși CCR a stabilit că nu trebuie să plătească. Astfel, după ce s-a dovedit că plata acestor contribuții este neconstituțională, a fost aporbată o majorare a pensiilor lor, pentru ca cei vizați să își recupereze pierderile.

Vorbim în principal despre hotărârea Curții Constituționale numărul 650 pe 28 decembrie 2022 care spune că foarte clar că pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei nu mai sunt supuși acestei impozitări, respectiv a acestei contribuții de asigurări sociale de sănătate în procent de 10%.

Dacă urmăriți site-ul portalul Casei Naționale de Pensii Publice la rubrica statistici, acolo veți observa că în această situație sunt peste 200.000 de pensionari ale căror cuantum depășesc această sumă de 4000 de lei, astfel încât odată cu publicarea acestei decizii a Curții Constituționale în monitorul oficial, ea este obligatorie.

Noi deja în această săptămână am început tipărirea și reușim ca săptămâna viitoare deja să finalizăm acest proces de tipărire.

Aceste taloane de pensii vor merge la Compania Națională de Poștă pentru a fi distribuite în teritoriu, astfel încât exact cu data de 1 februarie deja pensiile vor fi acordate.

Iar această contribuție de asigurări sociale de sănătate va fi restituită pe perioada exact pe data când a fost publicată în monitorul oficial respectiv 28 decembrie, cele 4 zile din luna decembrie plus luna ianuarie 2023.

Începând deci cu luna februarie pensionarilor nu li se va mai reține contribuție de asigurări sociale de sănătate.

Sursa: Daniel Baciu, președinte CNPP, la Antena 3 CN

În ceea ce privește restituirea banilor pentru 2022, se așteaptă reglementarea unei modalități de către Parlament.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022 exact când a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 130/ 2022 care a reglementat practic această impozitare practic a cont a pensiilor peste 4.000 de lei.

Pentru această perioadă așteptăm să fie reglementată modalitatea de restituire a acestor bani de către Parlament. Parlamentul, în momentul de față este în vacanță.

În perioada imediat următoare există și o notă de fundamentare în acest sens, astfel încât în perioada imediat următoare se va stabili exact modalitatea de restituire a acestei contribuții la asigurări sociale de sănătate, astfel încât în momentul când ea va fi publicat în Monitorul Oficial, o vom pune imediat în aplicare.

Sursa: Daniel Baciu, președinte CNPP, la Antena 3 CNN

Majorare de 10% pentru pensionarii români. Cine se încadrează, potrivit declarației lui Daniei Baciu, președintele CNPP
Sursa foto: Profimedia/Antena 3 CNN
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: