Redactia.ro
Home » TV » Manuela Hărăbor, declarații emoționante despre fiul ei bolnav de autism. Cum s-a descurcat în perioada pandemiei

Manuela Hărăbor, declarații emoționante despre fiul ei bolnav de autism. Cum s-a descurcat în perioada pandemiei

GALERIE FOTO (6)

Manuela Hărăbor este una dintre cele mai îndrăgite actrițe de pe scena teatrului românesc. Însă, puțini sunt cei care știu drama prin care trece. Fiul Manuelei Hărăbor, în vârstă de 30 de ani, este bolnav de  de autism. Actrița a povestit cum s-a descurcat în perioada pandemiei cu băiatul bolnav de autism. 

 

Manuela Hărăbor, declarații emoționante despre fiul bolnav de autism

 

Manuela Hărăbor este o mamă care își crește singură copilul bolnav de autism. Deși este o mamă model și o actriță cu o carieră de succes, Manuela Hărăbor trece printr-o dramă continuă de când a aflat că fiul ei este bolnav de autism. Fosta actriță care a debutat în ”Veronica” a oferit detalii emoționante cu privire la starea băiatului ei, pentru playtech.ro.

Nimeni nu pare să se fi gândit la copiii cu un anume retard mintal. Ce faci atunci când nu ai voie să ieşi afară. Ce faci atunci când trebuie să eviţi pe cât posibil aglomeraţia, pentru a încerca astfel să nu te contaminezi cu noul tip de coronavirus. Oamenii bolnavi de autism şi cei cu Sindromul Down au o energie în ei pe care trebuie să şi-o descarce. Asta nu se poate întâmpla decât în spaţii deschise, în aer liber şi nu chiar în văzul tuturor. E extrem de complicat să ţii în casă un copil cu retard!”, a povestit actrița pentru sursa citată.

Manuela Hărăbor a vorbit despre cum sunt copiii cu autism și despre nevoile lor.

Am învăţat după atâţia ani că copiii autişti au un anume fel de a gândi, l-aş numi primordial. Adică e un fel de stare pură, de la natură sau bunul Dumnezeu. Nu ţin în faţa lor argumentele de tipul celor sociale, ce fac ceilalţi trebuie să facem şi noi. Ei nu realizează asta. Pentru ei e cu totul altfel”, a adăugat actrița.

Celebra actriță a recunoscut că are momente de slăbiciune când este doborâtă de tot ceea ce presupune terapia unui copil bolnav de autism.

,,Mai sunt multe momente când sunt slabă, când nu mai am putere, când clachez. De fiecare dată îmi spun acelaşi lucru. Acel puţin înseamnă să te ridici şi să o iei de la capăt!‘‘, a mărturisit Manuela Hărăbor.

Actrița care a debutat în ,,Veronica‘‘ a recunoscut că are mai mult noroc în cazul fiului ei, fiind persoană publică. Pe de altă parte, actrița a vorbit și despre persoanele care nu sunt atât de norocoase și care trec prin situații mult mai grele decât cea a fiului ei.

Nu sunt nici pe departe eroul zilei. Cazul meu şi al fiului meu e mai mediatizat doar fiindcă eu sunt o persoană publică. Dar există multe, multe alte cazuri ale unor oameni necunoscuţi care nu au vrut sau nu vor să se plângă. Cu cazuri mult mai dificile decât al meu. Ne confruntăm zi după zi cu aceste lucruri, dar ştim totodată că ne-a dat Dumnezeu şi puterea de a rezista‘‘, a mai mărturisit Manuela Hărăbor pentru sursa citată.

 

Actrița a luptat pentru fiul ei, fără sprijin din partea soțului

Manuela Hărăbor povestea, în urmă cu ceva timp, că a evenit mamă la vârsta de 22 de ani. Din păcate, fericirea de a se bucura de primul copil i-a fost spulberată când copilul ei a prezentat primele semne de autism , la vârsta de un an și șapte luni. Actrița a observat primele semne ale bolii atunci când fiul ei avea nevoie de o mai multă atenție din partea educatoarei de la grădiniță, dar și atunci când era scos afară să se joace cu alți copii.

A fost o mare bucurie când am aflat că am rămas însărcinată și nu am avut niciun moment de cumpănă. Poate din inconștiența tinereții, poate și din felul meu de a fi. Andrei s-a născut absolut normal, nu s-au văzut semne în primele luni după naștere. Regresia a început undeva după 8-9 luni. Dar vreau să vă spun ceva: nu mi-am permis să mă plâng, niciodată nu m-am întrebat de ce am eu problemele astea, de ce tocmai copilul meu are probleme – sunt lucruri de care m-a ferit Dumnezeu și consider că a fost un mare dar să nu îmi pun astfel de probleme.

Problemele lui Andrei au apărut la începutul anilor ’90, când nu se știa mare lucru despre autism. A durat foarte mult până să fie diagnosticat, părerile erau împărțite, nu se spunea nimic clar. Abia spre vârsta de trei ani și jumătate mi s-a spus. Am încercat să găsesc o terapie sau ceva care să îl ajute să verbalizeze măcar – el nu vorbea”, a povestit actrița, cu ceva timp în urmă.

Actrița a fost nevoită să lupte singură pentru copilul ei, însă, Dan Chișu, fostul soț o ajută cu pensie alimentară.

,,Andrei este un bărbat de 28 de ani, înalt, frumos. Cu un suflet de copil… câteodată şi de 4 ani, de 7 ani sau de 12 ani. Au fost nişte încercări din partea lui Dumnezeu…. Din când în când ne ajută(n.r. tatăl lui Andrei), trebuie să spun asta. Îi plăteşte lui Andrei o pensie alimentară de câţiva ani. Din punctul ăsta de vedere, atât cât poate, face”, a mărturisit Manuela Harabor pentru Antena 1, în urmă cu doi ani.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: