Redactia.ro
Home » Știri » Marcaj rutier nou în București! Ce amendă poți să-ți iei dacă nu-l respecți

Marcaj rutier nou în București! Ce amendă poți să-ți iei dacă nu-l respecți

Marcaj rutier nou în București! Ce amendă poți să-ți iei dacă nu-l respecți

Un nou tip de marcaj rutier a apărut în București. Șoferii care tranzitează Capitala trebuie să aibă grijă la acest semn în intersecții, asta dacă nu vor să primească o amendă usturătoare. 

Marcaj rutier nou în București! Ce amendă poți să-ți iei dacă nu-l respecți

Șoferii vor trebui să fie atenți la un nou marcaj rutier în București. În intersecții, primii trei metri după semafor vor fi rezervați exclusiv bicicliștilor și celor care conduc trotinete. Noul marcaj rutier va avea o lungime de 3 metri și va fi aplicat pe spațiul ocupat acum de prima mașină care așteaptă la semafor. Șoferii nu vor avea voie să oprească pe acest spațiu, el fiind destinat exclusiv bicicliștilor. Ei se vor putea strecura printre mașini, se vor opri aici și vor pleca primii de la semafor.

Marcajul va fi aplicat pe asfalt cu o vopsea specială și va avea avea ca semn distinct o bicicletă. Potrivit Codului Rutier, cei care vor opri pe marcajul destinat bicicliștilor și celor cu trotinetă vor putea fi amendați cu 725 de lei și le va fi suspendat permisul pentru 30 de zile.

”Tu eşti, practic, ca biciclist, prins între maşinile oprite la semafor şi bordură. Există bune practici în alte oraşe europene şi nu numai. Este o măsură care se practică şi încurajează folosirea bicicletelor. Nu neapărat pentru virarea la stânga, cum există o anumită justificare. Dar şi pentru cei care se deplasează şi merg înainte. În loc să fie prinşi pe margine, vor putea staţiona şi ei mult mai în siguranţă în zona respectivă, înainte de a se face culoarea verde la semafor şi a putea continua traseul”, a spus Nicorel Nicorescu, inițiatorul acestui proiect.

Amenzile de circulație ar putea să crească

Amenzile de circulație ar putea să crească de anul viitor, potrivit Digi24. Punctul de amendă se calculează prin lege la o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. În mod normal, atunci când crește salariul minim crește și punctul de amendă.

Până acum, Guvernul a decis de două ori să înghețe valoarea punctului de amendă, prin ordonanța de urgență. Prima dată în 2017, pentru 2018 și a doua oară în 2018, pentru 2019.Valoarea punctului de amendă a rămas la 145 lei, deși salariul minim brut pe economie a crescut în 2018 la 1900 lei ți în 2019 la 2080 de lei. Iar, fără această măsură, punctul de amendă ar fi crescut la 190, respectiv 208 lei.

Dacă salariul va crește la 2262 de lei pentru studii medii și la 2620 lei pentru studii superioare, de la 1 ianuarie 2020, va fi decisă o nouă creștere a salariului minim de Guvernul Ludovic Orban. La momentul actul, contravențiile constatate de poliția rutieră în cazul persoanelor fizice sunt sancționate cu sume cuprinse între 290 lei și 2900 de lei. Iar din 2020, contravențiile ar putea fi cuprinse între 416 și 4.160 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: