Redactia.ro
Home » Știri » Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată: de ce e bine să îngropi firimiturile de la masa de Paşte

Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată: de ce e bine să îngropi firimiturile de la masa de Paşte

Cea de-a doua zi din Săptămâna Luminată şi a treia zi după Învierea Domnului primește numele de Marțea Albă. Și chiar dacă pentru mulți, este o zi în care se întorc la orânduielile de zi cu zi, sunt lucruri pe care e bine să nu le facem în această zi sfântă. Nu sunt permise treburile casnice precum spălat, călcat sau făcutul curăţeniei. Însă iată un obicei mai puțin cunoscut pe care cei mai buni creștini îl urmează în această zi sfântă.

Ca toate zilele din Săptămâna Luminată, Marțea Albă este o zi cu o încărcătură extrem de impresionantă pentru toți credincioșii. Este o zi în care e bine să se dea de pomană pentru sufletele celor adormiți pasca rămasă de la Paște și vin.

Tot tradiția ne învață că în această zi se întorc vizitele făcute în prima zi de Paşte. Oamenii obişnuiesc să-şi viziteze rudele sau prietenii. Iar aceste vizite sunt denumite „Umblatul cu pască “, după un obicei vechi.

Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată: de ce e bine să îngropi firimiturile de la masa de Paşte

Potrivit tradiției, Marţea Albă mai este cunoscută şi ca Marţea Dracului. Este ziua în care se va face pomenirea celor vii, dar şi celor morţi.

Tot în Marțea Albă se aude de Mătcălăul. Mai exact, în ziua de marți din Săptămâna Luminată, copiii de până la 14 ani se duc la un pom înflorit pentru a se înfrăţi. Sub pom se aşază ouă roşii şi sare. Totodată, se pregatesc bucate pe care le vor mânca la final, printre care mămăligă și cârnați.

Iar o altă tradiție de Marțea Albă ne învață că firimiturile rămase de la masa de Paşte ar trebui să fie păstrate și îngropate.

Din ele ar urma să răsară o plantă care poartă numele de “cucoană” sau “maruncă”. Potrivit datinii, planta ar urma să se piseze şi se pune în apă sau ceai atunci când una dintre femeile casei se hotărăște să aducă pe lume un copil.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: