Redactia.ro
Home » Știri » Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce semnificație are și ce tradiții trebuie respectate

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce semnificație are și ce tradiții trebuie respectate

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor.

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Marțea este cea de-a doua zi din Săptămâna Mare, ultima săptămâna înainte de Învierea Domnului. Biserica organizează slujbe în acestă zi, dar și în următoarele , iar creștinii ortodocși respectă anumite tradiții.

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce semnificație are și ce tradiții trebuie respectate

Marțea Mare este cea de-a doua zi din Săptămâna Patimilor. În această săptămână, creștinii ortodocși țin post, se spovedesc, având în vedere că este o perioadă de pregătire spirituală pentru Paște. Săptămâna Mare este cunoscută și ca Săptămâna Patimilor lui Isus Hristos. Creștinii se spovedesc, purificânfu-se pentru a întâmpina Învierea Domnului și a primi Sfânta Împărtășane. Este o săptămână de introspecție și de pregătire duhovnicească pentru Învierea Domnului. Marțea Mare este cunoscută și drept Marțea Seacă.

În această zi Sfinții Părinți au deci să se citească, în timpul deniei, Pilda celor zece fecioare. Această pildă prezintă povestea celor zece fecioare înțelepte și neînțelepte, care se pregătesc de nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunți. Hristos se numeșe pe sine „mire”, iar Apostolii poartă numele de prietenii mirelui. Citând această transmisă de Sfinții Apostoli și Evangheliști, preoții îi pregătesc pe creștini pentru cea de-a doua venire a Mântuitorului. Candelele aprinse simbolizează faptele bune, care trebuie să ardă până la sfârșitul lumii. Flacăra este alimentară de untdelemen. Sfântul Serafim de Sarov susține că lămpile goale reprezintă absența darurilor Sfântului Duh din inima lor. Lumina lor s-a stins din cauza lipsei unei credințe puternice, care să se manifeste prin fapte bune.

Tradiții și superstiții în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

În fiecare zi din Săptămâna Patimilor la biserică se țin slujbe speciale, numite Denii și predici pentru curățenie sufletească și iertare de păcate. În această săptămână, credincioșii sunt îndemnați să ierte și să se împace cu toți cei cei cu care au fost în dușmănie. În tradiția populară, în Marțea Mare se măturp și se aspiră. Mai mult, Marțea Seacă este și ultima zi în care oamenii mai pot munci la câmp.

Rugăciunea pentru Marțea Mare

Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată.

Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui.

Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu.
Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: