Adina Alberts nu este de acord cu impunerea obligativității de a purta masca de protecție, deoarece acesta nu este un echipament medical inofensiv, iar dacă este purtată mai multe ore, ea cu siguranță îl poate afecta pe cel care o poartă.
Adina Alberts susține că masca de protecție are efecte negative asupra sănătății
Astfel, medicul este de părere că purtarea măștii poate duce la privarea de oxigen, acest lucru fiind nociv pentru mai multe categorii de oameni.
Soția lui Viorel Cataramă a explicat de ce masca de protecție poate face mai mult rău decât bine și a dat un exemplu medical, un studiu care a arătat că saturația de oxigen din sânge poate scădea din cauza purtării ei.
ATENŢIE! MASCA NU ESTE UN ECHIPAMENT DE PROTECŢIE INOFENSIV. Obligativitatea purtării unei măşti în spaţiul public închis, la serviciu sau în şcoală, nu poate fi impusă tuturor. Iată de ce: 1. O cercetare care datează din aprilie 2008 arată că „saturaţia de oxigen din sângele arterial a celor 53 de chirurgi voluntari în acest studiu a scăzut considerabil în urma purtării măştii de protecţie (…) a scăzut încă din prima oră, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani”, se arată în această cercetare”, a explicat medicul.
Medicul crede că elevii nu trebuie să dea examenele cu mască pe față
De asemenea, Adina Alberts a atras atenția asupra unei probleme recurente în spațiul public: desfășurarea examenelor de bacalaureat și evaluare națională.
Medicul nu este de acord ca elevii să dea examenele purtând masca, pentru că acest lucru ar fi nociv pentru ei. Ea a explicat ce efecte negative pot apărea și a dat exemplul lipsei concentrării și tahicardiei.
Cunoscând aceste riscuri, sunteţi de acord ca elevii să poarte aceste măşti la şcoală? Oare doamna ministru al Educaţiei, Monica Anisie, cunoaşte aceste date ştiinţifice incontestabile?! Dacă da, de ce insistă ca elevii să meargă în sălile de cursuri, şi să îşi susţină examenele de Bacalaureat respectiv Evaluarea Naţională, cu măşti pe faţă?! Desaturarea hemoglobinei prin lipsa oxigenării corecte determină scăderea capacităţii de concentrare, ameţeală, confuzie, tahicardie. Cum credeţi, stimată doamnă ministru, că se poate susţine un examen, în astfel de condiţii?!”, a scris Adina Alberts.
Medicul a ținut să precizeze că susține toate măsurile de prevenție recomandate sau impuse de autorități, dar în ceea ce privește purtarea măștii de protecție, este de părere că aceasta nu trebuie să aibă caracter obligatoriu.