Redactia.ro
Home » Știri » Medicamentul bolnavilor de tiroidă, Euthyrox lipsește din farmacii. Explicațiile ANMDMR

Medicamentul bolnavilor de tiroidă, Euthyrox lipsește din farmacii. Explicațiile ANMDMR

Euthyrox nu se mai gaseste in farmacii

Pacienții care au probleme cu tiroida, nu își mai pot achiziționa medicamentul Euthyrox deoarece nu se mai găsește în farmacii. În perioada ianuarie-februarie 2020 prețul medicamentului a crescut cu 50% comparativ cu anul trecut.

Românii din diasporă s-au unit pentru a le cumpăra cetățenilor din România acest medicament, care lipsește din toate farmaciile din țară.

Românii din diasporă se oferă să cumpere acest medicament

De șase luni medicamentul pentru tiroidă Euthyrox lipsește din farmacii. Peste o jumătate de milion de români au nevoie de acest medicament, dar nu mai au acces la el.

În ajutorul acestora, mai mulți români din diasporă au creat Asociația Voluntar în Europa, pentru a le cumpărar acest medicament. Aceștia își folosesc proprii bani pentru a achiziționa Euthyrox, care se găsește în orice farmacie din străinătate.

Adrian Mureșan, voluntar al asociației a declarat pentru Digi24 că s-au format două echipe de voluntari în Spania și Italia, care s-au hotărât să achiziționeze medicamentul din proprii bani și să trimită cutiile în România.

„Colaborăm cu ONG-ul „Cutia cu medicamente”, care le distribuie prin poștă celor care le solicită și colaborăm și cu voluntari din România, din diverse județe. Noi nu avem cont bancar și nu strângem fonduri, tot ce facem e din buzunarul propriu. Am trimis câteva mii de cutii, trimitem în continuare în jur de 100-200 de cutii pe săptămână. Euthyrox există, se produce, doar că nu ajunge în farmaciile românești, a povestit voluntarul.

Medicamentul Euthyrox nu se mai găsește în farmacii

Potrivit Hotnews.ro, medicamentul Euthyrox, prescris pentru pacienții cu probleme tiroidiene, lipsește din farmacii. În perioada februarie-ianurie 2020, prețul medicamentul a crescut cu 50% față de anul trecut.

Euthyrox nu se mai găsește în farmacii încă de la începutul anului acesta, iar în urmă cu lună  Nelu Tătaru, ministrul Sănătății anunța că această problemă este rezolvată și că peste 140.000 de cutii de Euthyrox au ajuns deja în țară, dar se pare că nici până în momentul de față acest medicament nu mai poate fi achiziționat de la farmacie.

Explicațiile ANMDMR

Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România au declarat că sunt monitorizate în permanență stocurile din farmacii și primesc deseori mesaje de la pacienții care nu își mai găsesc tratamentul pentru afecțiunile tiroidiene.

Deși s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor apărute în ceea ce privește disponibilitatea medicamentului Euthyrox (levotiroxină), Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale primește în continuare sesizări de la pacienții care nu găsesc acest produs în farmacii. Din evaluarile întreprinse de ANMDMR a reieșit că, în ceea ce privește consumul de levotiroxină, acesta a crescut cu până la 50% în perioada ianuarie – februarie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.Dar, intr-adevar, în ciuda suplimentarii cantităților puse pe piață în luna aprilie, se constată încă discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, în toată țara„, afirmă reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului.

Totodată, Agenția Națională a Medicamentului asigură că va continua verificările privind respectarea companiei care deține autorizația de punere pe piață, cât și respectarea obligației de asigurare de stocuri adecvate și continue în farmaciile din România.

Asociațiile de pacienți afirmă că distribuitorii păstrează medicamentele de Euthyrox în depozite pentru a le exporta la un preț mai bun în alte țări decât îl po vinde în România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: