Redactia.ro
Home » Stil de viață » Meniu de Post. Idei de rețete pentru cei care vor să țină Post în Săptămâna Mare

Meniu de Post. Idei de rețete pentru cei care vor să țină Post în Săptămâna Mare

Dacă vreți să țineți post, dar nu aveți idei de rețete pentru atât de multe zile, vă ajutăm cu mai multe idei de mâncăruri delicioase și ușor de preparate.

Idei de rețete pentru cei care își doresc să țină post

Fie din motive religioase, fie din alte motive ce ţin de sănătate, această perioadă de post, pentru oricare dintre noi, este o bună ocazie pentru detoxifierea organismului. Iată un meniu de post pentru o săptămână, în care poți găsi inspirație, în Postul Mare.

Ziua 1
MIC DEJUN: 1 smoothie energizant din 150 ml lapte de migdale, 3 curmale, praf de scorțișoară, 1 linguriță de cacao, 2 linguri de fulgi ovăz, 1 linguriță de semințe de psylium.
GUSTARE 1: 1 felie mare de ananas
PRÂNZ: ciorbă/supă – după preferințe (recomand să nu folosiți smântână lichidă vegetală).
GUSTARE 2: floricele de porumb cu unt de arahide (atenție, să fie fără bazaconii).
CINA: ciuperci perpelite în tigaie, alături de cubulețe de tofu. Se servesc cu bulgur fiert cu legume, după gust.

Ziua 2
MIC DEJUN: 1 lipie unsă cu 1-2 linguri de humus, presărată cu salată verde și 25 gr. de pudră proteică de mazăre și 30 gr. semințe de cânepă, plus câteva boabe de porumb fiert.
GUSTARE 1: 30 gr. semințe de floarea soarelui crude
PRÂNZ: salată de quinoa fiartă, baby spanac, roșii cherry, ardei roșu, tofu în saramură cubulețe, morcov ras, 1 lingură fulgi de migdale. 1 bol de mâncare de mazăre și 1 felie de pâine multicereale.
GUSTARE 2: mix de legume crude (morcov, țelină, ardei etc)
CINA: supă de linte cu murături asortate

Ziua 3
MIC DEJUN: guacamole din 1 avocado, cherries, pătrunjel tocat, oregano, usturoi sau ceapă (nu e musai). Se mănâncă pe lipie integrală sau crackers integrali.
GUSTARE 1: măr bucăți cu unt de arahide
PRÂNZ: salată verde – poate fi o salată la pungă, ușor de asezonat, după gust, din oferta celor de la Eisberg. Crăciunița este noua lansată în oferta lor și e de sezon. Nu trebuie să speli nicio frunză, doar o torni într-un bol și îi adaugi un sos simplu vinegrettă. 100 gr. de humus pe 1-2 felii de pâine integrală însoțesc perfect această salată.
GUSTARE 2: 3-4 curmale
CINA: 200 gr. salată tabbouleh cu rădăcinoase coapte (morcov, țelină, păstârnac, fenicul, cartof dulce). Se coc la cuptor, pe folie, se stropesc cu ulei de măsline și sare, eventual cu cimbru, dacă vă place gustul.

Ziua 4
MIC DEJUN: crackers integrali unși cu humus (3-4 bucăți), roșii cherry
GUSTARE 1: 3-4 smochine
PRÂNZ: falafel home made, cu salată de varză și morcov ras. Falafelul se prepară din năut fiert și pasat, amestecat cu pătrunjel, turmeric, usturoi, condimente după gust și se pune la cuptor pe folie de copt, în tavă.
GUSTARE 2: 2 pere mici
CINA: Ciorbă de legume preferate, cu crackers/wassa/rondele de orez.

Ziua 5
MIC DEJUN: 1 shake dintr-o cană de lapte vegetal (după preferințe, dar să nu fie cu zahăr), 2 linguri fulgi de ovăz, 2 linguri de mix de semințe, 1 fruct la alegere – pară/măr/banană
GUSTARE 1: 1 cartof dulce la cuptor cu ce mirodenii vă plac
PRÂNZ: 300 gr. păstăi fasole verde făcute în tigaie cu puțin ulei de măsline, cu usturoi și cimbru+1 lipie/foccacia
GUSTARE 2: 1 măr
CINA: pate de linte (pasați 150 gr. linte fiartă și adăugați ulei de măsline), alături de o salată mare din: roșii, ardei gras, castraveți, ridichi, ceapă verde, stropite cu zeamă de lămâie și ulei de măsline.

Reguli de alimentație în post, care se respectă la mănăstire

Cu o voință de fier poți cu ușurință să savurezi un meniu de post delicios și să respecți următoarele reguli:

Se respectă toate dezlegările, așa că în zilele de peşte se mănâncă numai peşte. Uleiul se consumă cu multă chibzuință în post, fiind zile în care mâncarea se face fără ulei.

Se consumă alimente de sezon. În Postul Mare, temelia alimentației o reprezintă cartofii, fasolea, ciupercile (și proaspete, și uscate), nuca, măslinele, legumele care au putut fi păstrate peste iarnă (morcovii, ceapă, țelină, varză, inclusiv cea murată). La toate acestea se adaugă făină de porumb și cea de grâu, pentru că deseori pâinea se face la fața locului.

În completare vin gemurile și dulcețurile, dar și tocănițele de legume și zacuscă, pregătite din toamna special pentru perioada postului.

O categorie aparte de alimente incluse în meniul de post este cea a trufandalelor. Pe această lista se află urzicile, spanacul nou, salata, untişorul și ștevia, ceapa și usturoiul nou, leurda și verdețurile aromate.

În cămară se mai găsesc special pentru această perioadă din an bulion și pastă de roșii, compoturi, dar și mere și struguri păstrați în beci de toamna trecută.

Nu există masă de prânz fără ciorbă sau borș. Acestea sunt făcute cu fasole, ciuperci și cartofi. Urmează mâncarea de fasole scăzută bine și cea de cartofi. Mâncărurile de ciuperci sunt la ordinea zilei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: