Redactia.ro
Home » Știri » Meteorologii ANM au făcut anunțul. Vijelii și vreme severă în România! Unde vom avea lapoviță și ninsoare

Meteorologii ANM au făcut anunțul. Vijelii și vreme severă în România! Unde vom avea lapoviță și ninsoare

România se pregătește pentru o schimbare bruscă a vremii, după ce Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări meteo importante pentru acest sfârșit de săptămână. O mare parte din țară va fi afectată de ploi torențiale și vânt puternic, iar în unele zone este posibilă și apariția ninsorilor la altitudini mai mari. În plus, autoritățile sunt în alertă din cauza riscului crescut de inundații.

Cod galben și portocaliu de ploi în mai multe regiuni

Sâmbătă după-amiază, ANM a emis un cod galben de ploi pentru mai multe regiuni din țară, inclusiv Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și zonele montane. În aceste zone, meteorologii avertizează că vor avea loc averse însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, care pot atinge rafale de până la 60 km/h. De asemenea, există riscul apariției vijeliilor și grindinei. Cantitățile de apă vor varia între 20 și 40 de litri pe metru pătrat, dar în unele locuri acestea ar putea depăși chiar 50 de litri pe metru pătrat.

”În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25-40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45-65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h”, au precizat meteorologii.

Începând de duminică, ploile se vor extinde pe tot teritoriul României, urmând ca până luni dimineață să fie afectată întreaga țară. Meteorologii prognozează ploi însemnate cantitativ, mai ales în zonele din vestul și nord-vestul țării, unde cantitățile de apă pot depăși 100 de litri pe metru pătrat.

Răcirea vremii și apariția ninsorilor

Odată cu aceste ploi, se va produce și o răcire semnificativă a vremii. La altitudini mai mari de 1700 de metri, în special în Carpații Orientali, precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare. În aceste zone, temperaturile vor scădea considerabil, iar condițiile de drum vor deveni periculoase din cauza posibilității de formare a poleiului.

În intervalul 29 septembrie, ora 10:00 – 30 septembrie, ora 12:00, meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și Carpații Meridionali și Orientali. În aceste regiuni, vor avea loc ploi torențiale, cu cantități de apă ce pot atinge 90 de litri pe metru pătrat sau chiar mai mult. Această acumulare rapidă de apă crește riscul de inundații în special în zonele deja afectate de precipitații abundente din zilele anterioare.

Ciclonul Ashley aduce furtuni și inundații

Vremea nefavorabilă este cauzată de ciclonul Ashley, care urmează să traverseze România de la vest la est în acest weekend. Acesta va aduce cu sine precipitații intense și un risc semnificativ de inundații, în special în regiunile din estul țării. Conform ministrului Mediului, Mircea Fechet, autoritățile sunt deja în alertă, având în vedere situația critică din bazinul hidrografic Prut – Bârlad.

Problemele pot deveni deosebit de grave în județele Vaslui și Galați, unde viiturile din zilele precedente au provocat deja daune. Ministrul a subliniat că se iau toate măsurile necesare pentru a preveni noi inundații în aceste regiuni vulnerabile, unde există riscul ca precipitațiile să depășească 100 de litri pe metru pătrat.

În contextul acestor avertizări meteo, autoritățile sfătuiesc populația să fie vigilentă și să ia măsuri de siguranță, mai ales în zonele expuse la riscul de inundații. Este recomandat ca oamenii să evite deplasările inutile în perioadele în care sunt prognozate averse puternice și rafale de vânt. De asemenea, locuitorii din zonele afectate sunt îndemnați să verifice și să curețe șanțurile și rigolele pentru a facilita scurgerea apei și a preveni acumularea acesteia.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: