Redactia.ro
Home » Știri » Metoda simplă ca să verifici dacă apartamentul tău rezistă la cutremur

Metoda simplă ca să verifici dacă apartamentul tău rezistă la cutremur

Metoda simplă ca să verifici dacă apartamentul tău rezistă la cutremur

Iată metoda simplă ca să verifici dacă apartamentul tău rezistă la cutremur. În contextul dezastrului din Turcia și Siria, de după seismele din 6 februarie 2023, toată lumea din România se întreabă acum, din nou, cât de sigure sunt blocurile din țara noastră.

Metoda simplă ca să verifici dacă apartamentul tău rezistă la cutremur

Există însă câteva soluții pentru a verifica siguranța clădirii unde vă veți muta cu chirie sau unde veți cumpăra o locuință, a declarat, pentru emisiunea IBani, Mihai Pavel, inginer proiectant în domeniul construcțiilor civile, specializat în Inginerie Seismică la institutul international de profil din Tsukuba, Japonia. Acesta ocupă, de asemenea, și funcția de Director Tehnic al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS), a relatat Pro TV. Iată detalii.

Cel mai important document pe care un cumpărător trebuie să-l ceară dezvoltatorului unui bloc nou de locuințe este cartea tehnică a imobilului, care conține toate datele referitoare la proiectarea și construcția clădirii.

„În principiu, vorbind de sistemul calității în construcții, orice construcție proiectată și executată corect, precum și toate documentele care au stat la baza proiectării și execuției trebuie să regăsească într-un material unic – cartea tehnică a construcției. Cum e cartea (de identitate) a mașinii. Ea, fără doar și poate, este obligatoriu să existe, în special la o casă nouă. Casele vechi, într-adevăr, nu prea au cărți tehnice, din diverse motive. Dar casele făcute astăzi (…) este imposibil să nu aibă carte tehnică, iar cumpărătorul ar trebui să o solicite în mod obligatoriu de la dezvoltator. (…) Sunt unii parametri pe care-i poate verifica și cumpărătorul, dar recomandabil și, cu caracter aproape obligatoriu, este apelarea la un specialist. Acesta poate să fie un expert tehnic, verificator de proiect, inginer, poate să fie chiar un prieten de familie care are pregătire în domeniul ingineriei sau al arhitecturii”, a spus Mihai Pavel.

„În primul rând, ne uităm dacă există piesele legale, dacă există autorizație de construire, recepția clădirii. După aceea, dacă există proiectul de rezistență, care trebuie să fie complet, adică să aibă toate planșele, nu să fie parțial, doar pentru autorizarea de construire, și proiectul tehnic de execuție”, a mai completat acesta.

„Există laboratoare, există specialiști, există aparate în ziua de astăzi cu care se poate verifica calitatea materialelor puse în operă, se poate verifica modul de armare, grosimea peretelui” spune Pavel, care atrage însă atenția că datele trebuie interpretate de un specialist, pentru a oferi o imagine relevantă asupra situației clădirii”, a mai precizat inginerul proiectant, potrivit Pro TV.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: