Redactia.ro
Home » Știri » Mexic consideră vapatul periculos și toxic. Țigările electronice sunt eliminate definitiv 

Mexic consideră vapatul periculos și toxic. Țigările electronice sunt eliminate definitiv 

Sursa foto: fumezi.com

Pe fondul alertelor de sănătate și al îngrijorărilor legate de contrabandă, președintele Andrés Manuel López Obrador decretează interzicerea totală a produselor alternative de fumat.

Mexicul interzice vapatul

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador (cunoscut popular sub inițialele AMLO), a semnat marți un decret care interzice „circulația și comercializarea” țigărilor electronice sau a dispozitivelor de vapat, precum și a dispozitivelor de încălzire a tutunului. Totodată s-a adoptat o lege generală privind impozitul general de import și export la începutul acestei luni, aceste produse au acum interdicția de a fi importate și vândute pe teritoriul țării.

Mexicul susține că produsele alternative de fumat pot provoca boli majore

Decizia vine, de asemenea, ca urmare a unei alerte de sănătate maximă emise de Comisia Federală pentru Riscuri Sanitare din țară, care a declarat că toate produsele alternative de fumat pot provoca boli majore. Autoritățile federale și locale au lansat mai multe campanii de localizare și confiscare a acestor dispozitive în cel puțin o duzină de state.

Alertele de sănătate și măsurile legale au provocat o dezbatere cu privire la dispozitivele de vapare care sunt introduse ilegal în țară. În timpul dezbaterii din Senat privind legea fiscală, senatorul Luis Ortiz a propus reglementarea pieței, afirmând că distribuția este lăsată pe piața neagră în lipsa unor companii care să poată importa produsele și să plătească taxele și salariile.

Mexicul susține că vapatul este ilegal și periculos

Deși piața legală a produselor de vaping a crescut în țară, aceasta reprezintă încă o fracțiune infimă în comparație cu cea a țigărilor convenționale. Philip Morris International, unul dintre cei care comercializează aceste alternative, a trecut de la 35.000 la aproape 42.000 de utilizatori de încălzitoare de tutun. Potrivit estimărilor oficiale ale guvernului, în ultimii cinci ani, industria tutunului și-a crescut vânzările de la aproximativ 846 la 1,2 miliarde de pesos (aproximativ 64 de milioane de dolari) pe an.

Potrivit unui studiu realizat de federația mexicană a camerelor de afaceri, tutunul ilegal reprezintă 19% din totalul pieței. Între 2019 și 2020, deși a avut loc o creștere a taxelor pe tutun din cauza taxei speciale pe produse și servicii (IEPS), plata taxelor s-a contractat din cauza comerțului cu produse de tutun contrafăcute.

Motivele pentru care a fost interzis vapatul în Mexic

Unul dintre argumentele folosite pentru interzicerea tuturor tipurilor de dispozitive de vaporizare, cu sau fără nicotină, este că diferitele arome sunt folosite pentru „a agăța copiii și adolescenții care vor fi mai târziu consumatori de alte droguri”, a declarat senatorul Lilia Valdez înainte de aprobarea proiectului de lege.

Andrea Constantini, șeful departamentului Regional Scientific Engagement pentru America Latină și Canada al Philip Morris International, spune că interdicția creează mai multe canale pentru ca minorii să aibă acces la produse nereglementate. Interdicțiile, spune ea, duc pur și simplu la o „lipsă de control” suplimentară asupra pieței, minorii achiziționând produse de calitate diferită prin canale ilicite.

Ce spune Ministrul adjunct de Sănătate din Mexic

Ministrul adjunct de Sănătate Hugo López Gatell a spus că promovarea produselor alternative este bazată pe o mare minciună și că acestea nu sunt mai puțin nocive decât țigările convenționale. 

Conform estimărilor guvernului mexican, cel puțin cinci milioane de mexicani au încercat vapatul. 

Decretul guvernamental publicat de oficialii mexicani prevede „interzicerea circulației și comercializării, indiferent de origine, a sistemelor electronice de administrare a nicotinei, sistemelor similare fără nicotină, sistemelor alternative de consum de nicotină, țigărilor electronice și dispozitivelor de vaporizare cu utilizări similare, precum și soluțiilor și amestecurilor utilizate în sistemele menționate, în interiorul Republicii”.

Argumentarea deciziei de a elimina țigările electronice de pe teritoriul Mexicului 

Autoritățile mexicane au argumentat decizia prin declarația Organizației Mondiale a Sănătății din 2020, care, „în concordanță cu Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA despre produsele cu marca IQOS(5), a informat că acestea nu sunt inofensive și nu au un risc mai mic pentru sănătatea umană prin comparație cu produsele combustibile de tutun pe care pretind că le înlocuiesc”.

„Din contră”, spune guvernul mexican, „unele toxine sunt prezente la niveluri mai înalte în aerosolii Produselor de Tutun Încălzit decât în fumul țigării combustibile”.

Fumatul țigărilor tradiționale este permis în Mexic, existând și locuri special amenajate atât interior cat și în exterior. 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: