Când vine vorba de alegerea celui mai bun salam din supermarketuri, depinde de preferințele personale și de calitatea produselor. Totuși, unele mărci și tipuri de salamuri sunt cunoscute pentru gustul și calitatea lor superioară în România. Mihaela Bilic a venit și cu unele recomandări în acest sens.
Care e cel mai bun salam din supermarketuri
Mezelurile sunt delicioase și reprezintă și o masă rapidă, dar nu sunt cele mai sănătate. În comerț găsim salamuri, șuncă, dar și parizer, ori multe alte produse care ne pot satisface poftele. Specialiștii susțin că mezelurile pot avea efecte nocive asupra organismului.
Totuși, există și excepții! Mihaela Bilic a vorbit despre cel mai bun salam vândut în supermarketurile românești. Este vorba despre salamul bogat în carne, exemplu fiind chiar salamul de Sibiu.
Mihaela Bilic vine cu sfaturi prețioase
Este considerat un produs de calitate superioară, fiind un salam crud-uscat, maturat. Are o aromă distinctă, gust intens și este apreciat pentru procesul tradițional de producție.
Mihaela Bilic mărturisește că mezelurile crud-uscate, sau cele premium au practic carne amestecată cu grăsime, iar mai apoi, întreg produsul este afumat. Cu toate acestea, salamul Sibiu trebuie consumat cu atenție, doar câteva felii.
Salamul de Sibiu, unul dintre cele mai sănătoase mezeluri
Salamul de Sibiu este un produs tradițional românesc cu indicație geografică protejată (IGP) la nivelul Uniunii Europene. Salamul de Sibiu are o textură fermă, cu o crustă exterioară de mucegai nobil care contribuie la dezvoltarea aromelor.
Gustul este fin și ușor picant, cu o aromă subtilă de fum și condimente. Acest salam este foarte apreciat nu doar în România, ci și la nivel internațional, fiind un simbol al calității și tradiției din zona Sibiului.
„Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust.
Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne. Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame.
Dacă nu știm să fim sau dacă n-avem un cuțit bun să le tăiem subțire, le putem lua gata feliate. În 100 de grame de salam sunt mai mult de 30 de felii. Deci, o felie de pâine cu patru-cinci feliuțe de salam este un deliciu. Cantitatea face diferența”, a spus nutriționistul.