Trupul neînsuflețit al lui Mihai Leu, fostul campion mondial la box și campion național la raliuri, a ajuns miercuri seară, 2 iulie 2025, la Hunedoara, orașul său natal. Sute de oameni au ieșit în stradă pentru a-l întâmpina pe ultimul drum, iar cortegiul funerar, din care au făcut parte și autoturisme ale Federației Române de Automobilism Sportiv, a fost întâmpinat cu aplauze și flori.
Mihai Leu s-a întors acasă, la Hunedoara
Sportivul, în vârstă de 56 de ani, a pierdut lupta cu o boală gravă și a murit marți seară, după o lungă suferință cauzată de cancerul cu care se lupta de peste un deceniu. Trupul său a fost depus la Casa de Cultură din Hunedoara, iar înmormântarea va avea loc vineri, 4 iulie, la ora 12:00, în cimitirul Bisericii „Schimbarea la Față” de pe strada Popa Șapcă, conform anunțului transmis de Primăria Hunedoara.

Povestea unui campion în sport și în viață
Mihai Leu s-a născut la 13 februarie 1969 și și-a început cariera sportivă în 1978, în orașul natal, la Clubul Metalul Hunedoara. A urmat o ascensiune rapidă în boxul amator, legitimat fiind ulterior și la Clubul Constructorul Hunedoara, Dinamo București, Steaua și, în cele din urmă, Bayer Leverkusen din Germania. Palmaresul său impresionant cuprindea 200 de meciuri în boxul amator, dintre care 190 câștigate. A fost campion mondial de juniori la Havana, sub îndrumarea antrenorului Relu Auraș.
Ca profesionist, a disputat 29 de meciuri, obținând 28 de victorii, dintre care 10 prin knock-out. A fost campion internațional al Germaniei și, în 1997, a cucerit centura de campion mondial WBO la Hamburg, devenind astfel primul român care a obținut un titlu mondial la box profesionist.
După retragerea din box, Mihai Leu s-a reinventat în sportul cu motor. A debutat în automobilism în 1994, la Raliul Banatului, la volanul unui Volkswagen Golf GTI 16V. În această disciplină, a reușit să se impună ca unul dintre cei mai buni sportivi ai țării, cucerind de trei ori titlul național la viteză în coastă și o dată titlul de campion absolut la raliuri.
Un om al performanței și al onoarei
Pe lângă activitatea sportivă, Mihai Leu a fost implicat și în administrația sportului românesc, ocupând funcția de consilier la Agenția Națională pentru Sport în timpul mandatului lui Gheorghe Florian. A fost distins, în anul 2000, cu Crucea națională Serviciul Credincios, clasa I – una dintre cele mai înalte decorații ale statului român.
Mihai Leu a fost căsătorit peste 30 de ani cu Ana Leu, împreună având un fiu, Marco. Viața personală a sportivului a fost una discretă, dar susținută permanent de familie. În fața suferinței și a bolii, Leu a dat dovadă de forță interioară și a continuat să se dedice sportului și publicului.
„Mesajele oamenilor m-au făcut să lupt și mai tare”, spunea el cu doar o lună în urmă, potrivit publicației Libertatea. Din păcate, boala a învins în cele din urmă, iar Mihai Leu a decedat marți seară, pe patul de spital de la Institutul Fundeni din București, unde fusese internat în stare gravă încă din 21 iunie.
Un drum marcat de curaj, determinare și dragoste pentru România
Boala i-a fost descoperită în urmă cu peste zece ani. Fusese diagnosticat cu cancer de colon și a suferit mai multe intervenții chirurgicale. Ultima a avut loc în primăvara acestui an, după o perioadă în care starea sa de sănătate se degradase. Chiar și așa, Mihai Leu nu și-a pierdut speranța, participând, în limitele fizice, la evenimente publice și rămânând implicat în lumea sportului.
Fanii, colegii din sport, oficiali din automobilism și box, dar și oameni simpli care i-au urmărit cariera l-au însoțit pe ultimul drum. Sosirea la Hunedoara a fost un moment de profundă emoție. Oamenii au aplaudat la trecerea cortegiului, iar steaua sa de pe Aleea Celebrităților din oraș a fost acoperită cu flori și lumânări.
Sursa foto: Arhivă