Milioane de oameni riscă să li se blocheze accesul la WhatsApp pentru totdeauna. Iată de ce nu va mai putea fi folosită aplicaţia!
Milioane de oameni riscă să li se blocheze accesul la WhatsApp pentru totdeauna
WhatsApp, cea mai populară aplicație de mesagerie din Marea Britanie, utilizează criptarea end-to-end-encryption (E2EE) – care este în curs de reformare în temeiul unui nou set de legi adoptate. Astfel, milioane de britanici riscă să li se blocheze accesul la WhatsApp pentru totdeauna din cauza noii legi. Totodată, în Marea Britanie locuiesc foarte mulți români, motiv pentru care și ei sunt vizați de această probabilitate de a rămâne fără aplicația utilizată de zi cu zi.
Criptarea de la un capăt la altul este o funcție de securitate care bruiază mesajele, astfel încât nici măcar compania care gestionează serviciul nu poate vedea conținutul lor.
În cadrul proiectului de lege privind siguranța online, guvernul dorește să ofere companiilor de tehnologie supravegherea mesajelor criptate.
Guvernul a propus această lege în încercarea de a combate materialele online privind abuzurile asupra copiilor.
„Este important ca firmele de tehnologie să depună toate eforturile pentru a se asigura că platformele lor nu devin un teren propice pentru pedofili”, a declarat Ministerul de Interne.
Ce declară conducerea WhatsApp
Cu toate acestea, directorul WhatsApp, Will Cathcart, a declarat că ar prefera să accepte ca aplicația mobilă să fie blocată în Marea Britanie decât să slăbească securitatea aplicației.
„Utilizatorii noștri din întreaga lume doresc securitate, 98% dintre utilizatorii noștri sunt în afara Marii Britanii, ei nu vor ca noi să reducem securitatea produsului.
Am fost blocați recent în Iran, de exemplu. Nu am văzut niciodată o democrație liberală să facă asta.”, a declarat Will Cathcart pentru BBC News.
În ciuda faptului că Will Cathcart este îngrijorat de faptul că o modificare a legilor din Marea Britanie ar putea încuraja alte țări să facă același lucru, el și alții din sfera tehnologiei au refuzat să își schimbe poziția.
„Nu vom scădea nivelul de securitate al WhatsApp. Nu am făcut niciodată asta și am acceptat să fim blocați în alte părți ale lumii.
Atunci când o democrație liberală spune: „Este în regulă să scanăm comunicațiile private ale tuturor pentru conținut ilegal?”, acest lucru încurajează țările din întreaga lume care au definiții foarte diferite ale conținutului ilegal să propună același lucru”, a mai explicat el.
Măsura ar stârni o mare vâlvă, WhatsApp fiind folosit de aproximativ una din șapte persoane în Marea Britanie.