Redactia.ro
Home » Știri » Ministerul Finanțelor propune suspendarea sprijinului pentru plata creșelor. De ce a fost eliminată măsura

Ministerul Finanțelor propune suspendarea sprijinului pentru plata creșelor. De ce a fost eliminată măsura

GALERIE FOTO (2) Ministerul Finanțelor propune suspendarea sprijinului pentru plata creșelor

Ministerul Finanțelor propune suspendarea sprijinului pentru plata creșelor. Statul a decis că nu va mai acorda sprijinul pentru plata creșelor sau a grădinițelor. Mai exact, părinții nu vor mai primi pe lună 1.500 de lei. Care este motivul pentru care aceștia nu vor mai primi această sumă de bani pentru a-și trimite copiii la grădiniță.

Ministerul Finanțelor propune suspendarea sprijinului pentru plata creșelor. De ce a fost eliminată măsura

Ministerul Finanțelor propune suspendarea sprijinului pentru plata creșelor. Sprijinul pentru plata creștelor va fi suspendat, după ce Ministerul Finanțelor a propus suspendarea aplicării legii. Aceasta prevedea ca părinții să primească aproape 1.500 de lei pe lună pentru plata creșelor sau grădinițelor. Pe site-ul Ministerului Finanțelor, a apărut un proiect potrivit căruia se renunță la această lege pentru salariați.

La începutul anului 2021, ANAF a publicat toate informațiile pentru părinții care își doreau să aplice pentru acest sprijin, dar se pare că lucrurile s-au schimbat radical, iar acum, salariații nu vor mai beneficia de acest sprijin. Potrivit unei modificări a codului fiscal. până acum, salariații care plăteau impozit la stat li se decontau cheltuieli lunare pentru creșă sau grădiniță. Suma finanțatp trebuia să fie mai mică de 1.500 de lei pe lună. Astfel, ministerul Finanțelor a decis luni să suspende acest sprijin pentru că impactul bugetaru este multe prea mare. Mai mult, această măsură de ajutor pentru părinți va fi anulată până la 1 ianuarie 2022. „Mecanismul actual de scădere a plafonului fiscal de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil din impozitul pe profit datorat poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de -4,5 miliarde lei” se arată în proiectul respectiv.

Parintii nu vor mai primi bani de la stat

De asemenea, un alt motiv pentru care se suspendă acest sprijin, este că norma actuală are caracter discriminatoriu pentru diferite categorii de angajați. Totodată, această măsură contravine dispozițiilor legislației europene în materia taxei pe valoarea adăugată și a accizelor. Prin Legea 239/2020 s-a modificat anul trecut, Codul fiscal, iar părinții angajați din cadrul companiilor primeau lunar până la 1.500 de lei pentru fiecare copil înscris într-o formă de învățământ timpurie, precum grădinița sau creșa.

Ce condiții se cer pentru a primi acest sprijin

În luna februarie, autoritățile anunțau că toate companiile care acordă ajutorul de grădiniță angajaților își pot deduce apoi cheltuielile.”Măsura se adreseaza în principal acelor companii care au venituri mai mari de 1 milion de euro, care sunt plătitoare de impozit pe profit”, declara un consultant fiscal. De asemenea, banii se ofereau în funcție de cheltuieli. Astfel, dacă salariatul are cheltuieli lunare cu grădinița de 600 de lei, angajatorul trebuia să îi ofere doar această sumă. În schimb, dacă salariatul are costuri lunare cu grădinița de 2500 de lei, angajatorul îi putea oferi, doar 1.500 de lei. Cu toate că aceste firme nu sunt obligate de lege, multe companii au acceptat să ofere aceștia bani.

Pentru a primi acest sprijin, părinții erau nevoiți să parcurgă mai mulți pași. Pentru început, aceștia plătesc taxa la grădiniță sau creșă, după care merg la angajator dovada plății. Companiile mai pot cere și acte care să ateste că școala sau grădinița respectivă este autorizată de Ministerul Educației, iar copilul să fie înscris în sistemul de educație timpurie. Ei bine, părinții vor trebui să mai aștepte un an pentru acest sprijin, având în vedere că acesta a fost suspendat anul acesta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: