Redactia.ro
Home » Știri » Ministrul Educației, anunț important pentru elevi! Aceste examene se anulează din cauza grevei profesorilor

Ministrul Educației, anunț important pentru elevi! Aceste examene se anulează din cauza grevei profesorilor

Ligia Deca, despre ce se va întâmpla cu anul școlar: „Dacă profesorii nu se vor întoarce la clase, va trebui să luăm în calcul acest scenariu!”

Greva generală din învățământ a dat peste cap calendarul examenelor naționale. Ministrul Educației a transmis un mesaj important elevilor, după 3 săptămâni în care școlile au fost închise.

Înscrierile la Bacalaureat şi la Evaluarea naţională se prelungesc

Înscrierile la Bacalaureat şi la Evaluarea naţională se prelungesc, la fel ca şi termenul până la care elevii trebuie să aibă media încheiată, dar numai pentru cei din anii terminali, a anunţat, duminică, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun, în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie.

Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată. La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a anunţat, duminică, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Examenul de titularizare, susținut într-o singură probă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, duminică, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul adoptă o ordonanță de urgență care va modifica ”activitățile ce țin de închiderea anului școlar și derularea examenelor”, din cauza grevei din învățământ. Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat cele mai importante 3 puncte ale acestei ordonanțe de urgență.

„Una, referitoare la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile din anii de liceu. Nu este o procedură nouă, a mai fost utilizată. Ea ușurează, practic, tot ceea ce înseamnă calendarul examenului de bacalaureat și reușim astfel cu această echivalare să rămânem cu probele scrise în calendarul anunțat, în așa fel încât copiii să termine la data la care se așteaptă și să poată merge mai departe pe parcursul lor educațional.”, a transmis oficialul din Ministerul Educației.

De asemenea, ministrul a spus că a doua măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă discutată duminică se referă la susţinerea examenului de titularizare într-o singură probă, cea scrisă şi renunţarea la inspecţiile pentru titularizare.

„A 2-a măsură se referă la susținerea examenului de titularizare doar cu proba scrisă, adică nu se vor mai lua în considerare inspecțiile pentru titularizare, motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest. Și avem nevoie ca toți candidații care pot să intre în concursul de titularizare să poată face acest lucru, pentru a avea resursa umană în toamnă necesară pentru desfășurarea procesului de învățământ.”, a precizat Ligia Deca.

Evaluarea națională de clasa a șasea se anulează

A treia măsură prevăzută în actul normativ se referă la evaluarea sistemică de clasa a şasea, care nu se va mai susţine.

„A 3-a măsură se referă la faptul că evaluarea sistemică la clasa a 6-a cu rol de diagnostic, pe care noi o efectuam anual în sistem în acest an școlar, nu se va mai susține. Din nou, subliniez, probele scrise, atât ale evaluării naționale de la sfârșitul clasei a 8-a, cât și probele scrise ale examenului de bacalaureat rămân în același calendar, permițând tuturor elevilor să meargă mai departe așa cum era programat și așa cum își doresc.”, spune ministrul Educației.

Greva generală din Educație continuă și luni, 12 iunie, a anunțat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ după negocierile de la Palatul Victoria.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: