Redactia.ro

Ministrul Muncii anunță majorarea vârstei de pensionare. Cine este vizat

Schimbare semnificativă în legea pensiilor!

Ministrul Muncii, Florin Manole, a confirmat că Guvernul pregătește o serie de modificări importante în ceea ce privește pensiile de serviciu, în special cele ale magistraților. Printre măsurile anunțate se numără creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani și diminuarea cuantumului pensiilor speciale. Reforma are ca scop corectarea unor dezechilibre semnalate în sistem, care afectează sustenabilitatea bugetară și echitatea între categoriile de pensionari.

Florin Manole a declarat, într-un interviu acordat postului Antena 3 CNN, că noile măsuri vor fi depuse în Parlament „în doar câteva săptămâni” și vizează uniformizarea regimului de pensionare cu cel aplicabil altor angajați din sectorul public.

Creșterea vârstei de pensionare și penalizarea pensionării anticipate

Una dintre cele mai importante prevederi din noul pachet legislativ este majorarea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani. Aceasta ar urma să devină standardul pentru toate categoriile din sectorul bugetar, eliminând astfel privilegiile legate de pensionarea timpurie în rândul celor care activează în sistemul judiciar.

Ministrul a menționat că ieșirea anticipată la pensie va rămâne posibilă, dar va fi supusă unui mecanism de penalizare în funcție de distanța față de vârsta legală. Corecția se va aplica proporțional printr-un indice special, astfel încât să descurajeze pensionările premature și să încurajeze rămânerea în activitate până la vârsta standard.

Scăderea ratei de înlocuire a venitului din salariu

În paralel cu creșterea vârstei de pensionare, Ministerul Muncii intenționează să reducă rata de înlocuire a venitului salarial în cazul pensiilor magistraților. În prezent, un magistrat ieșit la pensie poate primi până la 80% din venitul avut în activitate. Noua propunere prevede diminuarea acestui procent la 65%.

Florin Manole a argumentat că această măsură este menită să aducă sistemul într-o zonă de echilibru și să reducă presiunea asupra bugetului public. Scăderea ratei de înlocuire va contribui la apropierea pensiilor speciale de cele bazate pe contributivitate, sporind echitatea între diversele categorii de pensionari.

În centrul acestei reforme se află componenta necontributivă a pensiilor speciale, adică partea din pensie care nu se bazează pe contribuții efective la bugetul de asigurări sociale. Manole a precizat că nu este vorba despre o eliminare totală a acestor beneficii, ci despre o recalibrare a sistemului.

„Premierul spunea că e o tragedie să vezi magistrați pensionari la 48 de ani, exact când sunt în plenitudinea forței profesionale. Sincer, niciodată nu m-aș retrage din activitate la 42 de ani cât am acum, sau la 48 de ani, pentru că, într-adevăr, acum mă simt mai pregătit, mai abil, mai educat decât acum… nu știu, 22 de ani” a spus Manole.

Totuși, acesta susține că  există magistrați pasionați care continuă să activeze din vocație și după vârsta de 65 de ani:

„Sunt oameni cărora le place meseria, simt rolul social și nu se grăbesc să iasă la pensie. Reforma trebuie să îi susțină și pe ei”.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: