Redactia.ro
Home » Știri » Modificări semnificative în noul an școlar 2023-2024! Ce trebuie să știe elevii și părinții

Modificări semnificative în noul an școlar 2023-2024! Ce trebuie să știe elevii și părinții

elevi scoala primara

Modificări semnificative în noul an școlar 2023-2024! Iată ce trebuie să știe elevii și părinții!

Modificări semnificative în noul an școlar 2023-2024

Un nou capitol în călătoria educațională a elevilor este pe punctul de a începe, odată cu apropierea noului an școlar 2023/2024, programat să debuteze pe 11 septembrie. Într-o perioadă marcată de schimbări și evoluții, acest an școlar nu face excepție, aducând cu sine noutăți semnificative pentru elevi și părinți. De la modificări ale structurii anului școlar, la schimbări în sistemul de examene și evaluări, vom explora cele mai recente actualizări ce vor defini drumul învățământului în acest an.

Structura anului școlar 2023-2024

Conform structurii publicate în Monitorul Oficial pe 15 martie, anul școlar 2023-2024 va continua să fie organizat în cinci module de cursuri, cu o durată de școlarizare despărțită de cinci vacanțe. Cursurile vor culmina pe data de 21 iunie 2024.

Într-o mișcare care a devenit tradiție, și în acest an școlar elevii se vor bucura de o vacanță „mobilă”, denumită și „vacanța de schi”. Fiecare inspectorat școlar va stabili o săptămână de vacanță între 12 februarie și 3 martie 2024. Această inițiativă a fost adoptată de câteva inspectorate școlare și își propune să ofere o oportunitate flexibilă de relaxare în mijlocul semestrului.

Programe educaționale

Cunoscută sub denumirile „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, aceste programe vor avea loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Școlile au opțiunea de a integra aceste programe în oricare dintre cele patru module existente, având libertatea de a le organiza în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Comunicarea perioadelor aferente acestor două săptămâni speciale către părinți și elevi reprezintă o responsabilitate ce trebuie respectată până la data de 1 octombrie 2023.

Evaluarea finală și Bacalaureatul

Unul dintre punctele importante din această schimbare educațională este introducerea examenului suplimentar de admitere la liceu pentru elevii care intră în clasa a V-a în toamna lui 2023. Aceștia vor da Evaluarea Națională la finalul clasei a VIII-a, iar liceele vor avea opțiunea să organizeze propriul examen de admitere pentru 50% din locuri, folosind subiecte standard elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Pentru celelalte locuri, repartizarea computerizată se va realiza pe baza notelor de la Evaluarea Națională.

Deși există planuri pentru digitalizarea evaluărilor și a examenelor naționale, acestea nu vor fi implementate în acest an școlar. O modificare legală prevede că evaluările și examenele naționale vor fi digitalizate începând cu anul școlar 2027-2028.

Astfel, elevii care încep clasa a VII-a în septembrie 2023 vor fi primii care vor experimenta noul Bacalaureat, conform noilor prevederi din legea învățământului. Aceștia vor beneficia de planuri-cadru actualizate și programe școlare ajustate pentru a se potrivi noii structuri a Bacalaureatului. Cu finalizarea planurilor-cadru pentru liceu până la sfârșitul lunii februarie 2024, elevii vor fi pregătiți pentru o nouă formă de evaluare începând cu clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: