Redactia.ro
Home » Știri » Moment emoționant în timpul unei slujbe la o biserică din Buzău. Preotul a lăcrimat alături de refugiații ucraineni

Moment emoționant în timpul unei slujbe la o biserică din Buzău. Preotul a lăcrimat alături de refugiații ucraineni

GALERIE FOTO (2)

Refugiații din Ucraina nu au fost primiți cu brațele deschise doar în căminele românilor, ci și în lăcașele lor de cult. Biserica Sfântul Andrei din Buzău a găzduit o masă pentru cei alungați de trupele rusești din propria lor țară, iar ulterior aceștia au participat și la liturghie. Au urmat momente emoționante, care i-au făcut chiar și pe preoți să verse lacrimi pline de durere. 

Moment emoționant în timpul unei slujbe la o biserică din Buzău. Preotul a lăcrimat alături de refugiații ucraineni

Ucrainenii s-au rugat pentru pace, dar și pentru sufletele celor pe care i-au lăsat în urmă. Mulți dintre ei nu știau dacă aceștia mai sunt în viață sau nu, fapt ce i-a emoționat pe toți cei care au fost martori la slujbă. Români și refugiați, toți au fost uniți prin rugăciune, dar și prin dorința lor ca războiul izbucnit de Vladimir Putin să ajungă la final.

„Oamenii aceștia trec prin momente mult mai grele de cât mi-am putut imaginea. Au plecat în grabă doar cu ce aveau la îndemână. Poate că au încercat să ia mai mult, dar au aruncat peste bord ce-i încurca la mers. Practic, au plecat doar cu viața, cu viața lor și a copiilor, copii care s-au maturizat brusc. Nimic din obiceiurile copiilor care-și pierd la un moment dat răbdarea la slujbe nu au avut. Ce o fi în sufletul lor? Se simt ei pribegi? Au speranță în viitor? Le e dor de colțul lor de casă, de jucăriile lor? Cu siguranță, dar nu-și pot supăra mamele cu așa gânduri…

Le-am zâmbit să-i alinăm, dar ei au plâns. Au plâns cu toții de la începutul Liturghiei până la sfârșit. Au plâns cu lacrimi grele și am lăcrimat și noi, pierindu-ne, în răstimpuri, zâmbetul. Nouă ni s-au umezit ochii gândind la soarta lor atât tristă, dar ei, ce or fi simțit? Ce dor îi apasă? Ce grijă pentru casa lor făcută cu trudă poartă în suflet? Ce teamă că nu se vor mai găsi unii cu alții la întoarcere? Ce emoție îi cuprinde când se văd departe de casă și, pentru moment, fără speranță?

Emoția din timpul Liturghiei a atins apogeul atunci când au cerut să lase pomelnice pentru cei rămași să lupte. Le rosteau numele și-i scriau. La anumite nume nici nu știau dacă să-i treacă la vii sau la morți, la altele nu se îndurau să-i treacă la morți, pentru că tot mai credeau că e doar un vis totul și la capătul lui de vor strânge iarăși în brațe. Cu greu au reușit umple foile albe, cu mâini lor tremurând. Unii au încercat să scrie în alfabet latin, sperând poate că Dumnezeu le va citi mai ușor gândurile astfel. Alții ne-au lăsat pomelnice care ne amintesc de vechile noastre ceasloave.

Enoriașii bisericii i-au înconjurat cu căldură, vorbind de la suflet la suflet, dar și cu multă generozitate. Persoane modeste financiar le-au dăruit, iar cineva, la fel de modest, care s-a făcut imediat nevăzut, a lăsat cinci mii de lei. Pace! scria pe plic. Minunați suntem noi românii, iar musafirii noștri, întrebați ce ar dori, au spus doar atât: pace!

Pace să dea Domnul, iar vremuri triste ca acestea să nu mai fie, căci tare rele sunt!”, a scris preotul Paul Iulius Negoiță pe site-ul său – Paulnegoita.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: