Redactia.ro
Home » Monden » Motivul pentru care în casa lui Cristian Pomohaci nu se sărbătorea Crăciunul. Mergea la Biserică pe ascuns

Motivul pentru care în casa lui Cristian Pomohaci nu se sărbătorea Crăciunul. Mergea la Biserică pe ascuns

Cristian Pomohaci a făcut recent o serie de mărturisiri emoționante despre copilăria sa. Artistul a fost invitat la emisiunea „Sub Lupă”, prezentată de Vasilica Tătaru, la Etno TV, unde a vorbit despre perioada Crăciunului din comunism. În casa părinților săi nu se sărbătorea nașterea Domnului, iar el era nevoit să meargă pe ascuns la Biserică.

Motivul pentru care în casa lui Cristian Pomohaci nu se sărbătorea Crăciunul. Mergea la Biserică pe ascuns

Cristian Pomohaci s-a născut în comuna Rebrișoara, județul Bistrița-Năsăud. Perioada copilăriei sale a fost marcată de regimul comunist, care în acea perioadă controla multe aspecte ale vieții de zi cu zi a românilor. Printre acestea se numărau și sărbătorile de iarnă, care nu  se desfășurau în spiritul creștin. Părinții artistului nu-și doreau să aibă probleme cu autoritățile, așa că nu sărbătoreau Crăciunul în casa lor.

Cu toate acestea, interpretul de muzică populară își amintește că mergea pe ascuns alături de mama sa la Biserică. Erau nevoiți să meargă cu o bicicletă, care din cauza vremii era foarte rece. Această amintire a rămas cu Cristian Pomohaci toată viața, iar trăirile de atunci sunt încă vii pentru el.

„În casa noastră nu se sărbătorea nașterea Domnului pentru că părinții mei nu au fost crescuți în spiritul religios. Tata fiind secretar cu probleme de propagandă la PCR, mama era dascăl, nu aveau voie să meargă la biserică. Am surprins-o pe mama mergând noaptea la Sfânta Liturghie, mă lua cu dumneaei noaptea pe bicicleta sa nu se teama. Era atât de rece bicicleta aia, nu uit cât o să trăiesc.”, a mărturisit Cristian Pomohaci.

Părinții nu-l lăsau pe Cristian Pomohaci la colindat

Tradițiile specifice perioadei de sărbători nu erau respectate în casa copilăriei lui Cristian Pomohaci nici atunci când venea vorba de colindat. Pentru artist să meargă cu colindul era o mare bucurie, însă părinții săi nu era de acord cu recompensele bănești pe care micuții le primeau. Și-ar fi dorit ca aceștia să muncească pentru bani, nu să-i primească de la cei cărora le aduceau spiritul sărbătorilor în case.

Cu toate acestea, interpretul de muzică populară a putut să-și îndeplinească această dorință. Nu a avut posibilitatea să meargă cu capra, deoarece acest obicei necesita și o pregătire pe care părinții lui nu-și permiteau să o facă, însă a mers cu plugușorul. Domnul Pomohaci își amintește că mergea la colindat cu fratele său mai mare, de la care primea și multe dintre hainele pe care le purta. Dorința lui cea mai mare era însă să-și cumpere o căciulă rusească, pe care a și reușit să și-o ia din banii strânși de la colindat.

„Cei mai săraci mergeau cu plugușorul că era mai ușor de făcut. Mergeam ca să facem bani. Părinții noștri nu erau de acord să mergem, ziceau că e cerșetorie ce facem, voiau să ne crească în alt spirit. Strângeam vreo doi bănuți și puteam să-mi cumpăr ceva, îmi doream o căciulă ruseasca. Eram doi frați, fratele mai mare cu 6 ani, și întotdeauna ce-i rămânea lui mic, purtam eu.”, s-a mai confesat Pomohaci în emisiunea Vasilicai Tataru.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: