Redactia.ro
Home » Știri » N-o să-ți vină să crezi ce pensii au românii care au lucrat o singură zi în viața lor. Autoritățile au făcut anunțul

N-o să-ți vină să crezi ce pensii au românii care au lucrat o singură zi în viața lor. Autoritățile au făcut anunțul

Anunț pentru românii care au lucrat o singură dată în viața lor.

Ministrul Muncii explică cum sunt tratate pensiile celor cu o singură zi de contribuție și aduce vești bune pentru eliminarea inechităților în sistem.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a adus claritate asupra situației românilor care au lucrat doar o zi în viață și explică că aceștia primesc aceeași indemnizație ca și cei cu contribuții pe o perioadă îndelungată la bugetul de asigurări sociale. O analiză atentă arată că această inechitate va fi eliminată începând cu luna septembrie a anului viitor.

Conform declarațiilor ministrului Muncii, românii care au lucrat o singură zi și au suferit un accident de muncă care le-a afectat capacitatea de muncă primesc indemnizația minimă socială, intrând în sistemul public de pensii cu o singură zi de contributivitate. În mod surprinzător, aceștia primesc aceeași sumă ca și cei care au cotizat la bugetul de asigurări sociale de stat timp de 35 de ani, contribuind la pensii cu stagiul complet, dar pe salariul minim pe economie.

„Este foarte interesant să privim împreună situația celor din indemnizația minimă socială. Printre cei care care astăzi primesc 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi – au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate.

Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani – adică stagiul complet de cotizare – dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie”, a zis Ministrul Muncii la DCNews.

N-o să-ți vină să crezi ce pensii au românii care au lucrat o singură zi în viața lor

Ministrul Muncii promite că astfel de inechități vor fi rezolvate începând cu luna septembrie a anului următor. Astfel, recalcularea pensiilor va ține cont de contributivitate, inclusiv de sporurile nepermanente pentru care s-au reținut contribuții de asigurări sociale. Un element important în noua lege este reprezentat de „punctele de stabilitate,” care vor juca un rol crucial în ajustarea pensiilor și vor elimina diferențele injuste între pensionari.

Autoritățile au venit cu mai multe clarificări în acest sens

Punctele de stabilitate sunt acordate în funcție de stagiul de muncă depășit peste 25 de ani. Astfel, pentru fiecare an lucrat între 25 și 30 de ani, se obțin 0,5 puncte, pentru perioada 30-35 de ani – 0,75 puncte, iar peste 35 de ani, un punct pe an. Aceste puncte bonus vor contribui la creșterea pensiilor românilor în funcție de stabilitatea și devotamentul în muncă.

Astfel, reformele anunțate aduc speranță pentru un sistem de pensii mai echitabil și eliminarea disparităților într-un mod care să recunoască contribuțiile reale ale fiecărui român la bugetul de asigurări sociale de stat.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: