Nadia Comăneci, mesaj emoționant de susținere pentru Simona Halep, după ce tenismena a fost suspendată patru ani în cazul de dopaj. Iată ce i-a transmis „Zeița de la Montreal”!
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de susținere pentru Simona Halep
Simona Halep, dubla campioană de Grand Slam, se confruntă cu cel mai dificil moment din cariera sa, odată ce Tribunalul ITIA a luat decizia de suspendare în urma depistării pozitive pentru substanța interzisă Roxadustat, la doar zece luni de la acest incident. Legendara gimnastă Nadia Comăneci o susține pe Simona Halep, după ce a fost suspendată timp de patru ani în cazul de dopaj. Nadia Comăneci, cunoscută și sub numele de „Zeița de la Montreal”, a dorit să își exprime susținerea continuă pentru Simona Halep printr-un mesaj special:
„O îmbrățișez cu mare drag. Să fie puternică. Să fie mândră pentru ce a făcut și face în continuare pentru România. Este iubită!’, a spus Nadia Comăneci, pentru CANCAN.RO.
Simona Halep, prima reacţie după suspendarea de patru ani pentru dopaj
La scurt timp după ce s-a dat verdictul, Simona Halep a transmis un mesaj pe reţele sociale:
„Astăzi, un tribunal din cadrul Agenţiei Intenționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața tenisului. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenționat, vreo substanță interzisă.
Am refuzat să accept decizia de suspendare de patru ani şi am contestat-o potrivit prevederilor legale. Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzații aduse de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) – un test de urină pozitiv pentru o substanță interzisă și o încălcare a programului de Pașaport Biologic al Sportivului. Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele şi am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în jurul testării mele biologice pentru sportiv (ABP).
Deși sunt recunoscătoare să am în sfârșit un deznodământ în faţa unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate și cu sentimentului de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt şocată şi extrem de dezamăgită de decizia lor.
Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii ca jucător profesionist, de-a lungul a sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge și urină pentru a verifica dacă există substanțe interzise – toate acestea au fost curate, până la 29 august 2022.
Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substanțe interzise, însă acum ştim – și tribunalul a fost de acord -că unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul inițial pozitiv până la începutul anului 2023, toate rezultatele fiind negative. În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzare ABP numai după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei să-și schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA.
ITIA s-a bazat doar pe opiniile acestor experți care s-au uitat doar la parametrii mei sanguini – care s-au menținut de mai bine de 10 ani în același interval. Acest grup de experţi a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care a fost prezent la un nivel extrem de scăzut și care, luând în considerare testul meu negativ cu trei zile înainte, ar fi putut fi cauzat numai de expunerea accidentală la roxadustat.
Sunt profund recunoscătoare pentru tot sprijinul din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce îmi stă în putere pentru a-mi reabilita numele în faţa acestor acuzații false și a mă întoarce pe teren. Intenționez să apelez această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză”, a scris Simona Halep pe Instagram.
Vezi această postare pe Instagram
Simona Halep, suspendată patru ani
Suspendarea Simonei Halep va fi în vigoare până la data de 6 octombrie 2026, moment în care ea va avea 35 de ani.
A trecut mai mult de un an de la ultimul meci jucat de Simona Halep în circuitul WTA, înregistrându-și ultimul eșec la US Open pe 29 august 2022, în primul tur. În acest interval, ea a fost suspendată provizoriu pentru dopaj, iar astăzi a primit verdictul de la tribunalul Sports Resolutions.
Dubla campioană de Grand Slam a primit cea mai severă pedeapsă posibilă, o suspendare de patru ani din tenis și din orice activitate legată de tenis. Totuși, Simona Halep poate să conteste această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, potrivit gsp.ro.
ITIA a emis un comunicat oficial confirmând suspendarea Simonei Halep. Acesta menționează că un tribunal independent a suspendat-o pe sportivă pentru patru ani din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Simona Halep, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima incriminare este legată de prezența substanței interzise roxadustat la US Open 2022, iar cea de-a doua se referă la iregularități în pașaportul biologic al sportivei.
Tribunalul Independent Sports Resolutions, care s-a întrunit la Londra pe 28 și 29 iunie 2023, a analizat argumentele specialiștilor și reprezentanților Simonei Halep, aceasta din urmă prezentând dovezi în fața instanței. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare de încălcarea a două articole, în legătură cu roxadustatul și cu utilizarea substanțelor sau metodelor interzise pe durata anului 2022, în urma analizei a 51 de probe de sânge colectate prin programul antidoping.
Tribunalul a subliniat că nu există motive de îndoială cu privire la concluzia unanimă la care au ajuns cei trei experți, concluzie care indică „cel mai probabil dopajul” ca explicație pentru iregularitățile identificate în cazul Simonei Halep.
„ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic.
Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:
– prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open
– folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping.Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep.”, se arată potrivit sursei citate în comunicatul ITIA.
Simona Halep mai are o singură cale de atac
Această decizie are, de asemenea, impact asupra clasamentului mondial WTA, cu Simona Halep fiind ștearsă complet din acesta începând cu actualizarea din 11 septembrie. Ea a pierdut toate punctele pe care le avea de apărat pentru participarea în tabloul principal al US Open 2022.
În plus, această actualizare a clasamentului va conduce la o schimbare semnificativă, cu Aryna Sabalenka, finalista de la New York, urcând în premieră pe prima poziție, depășindu-o pe Iga Swiatek.
Cu toate acestea, decizia nu este definitivă, iar sportiva are opțiunea de a face apel la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv), de la Lausanne.
Sursa foto: Fanatik.ro