Redactia.ro
Home » Știri » Nicolae Bănicioiu, urmărit penal de DNA. Ce acuzații i se aduc

Nicolae Bănicioiu, urmărit penal de DNA. Ce acuzații i se aduc

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

 

Nicolae Bănicioiu, audiat de procurori

 

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, este urmărit penal de DNA. Acuzațiile care i se aduc sunt trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

La începutul săptămânii, colegii au votat pentru ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu cu 202 voturi pentru și 12 împotrivă.  DNA  a anunțat vineri, 3 octombrie, că fostului ministru i-a fosta dusă la cunoștință joi, 29 octombrie, calitatea de suspect în dosarul în care acesta este cercetat pentru infracțiunile de trafic de influență și luare de mită în formă accentuată.

”Ca urmare a îndeplinirii cerinţelor legale şi constituţionale referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care au deţinut o funcţie ministerială la data faptelor, respectiv obţinerea avizului favorabil din partea Camerei Deputaţilor, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de BĂNICIOIU NICOLAE, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată”, a anunțat DNA.
Nicolae Bănicioiu a luat mită în valoare de 4 milioane de lei în timpul în care era ministru al Sănătății.

Potrivit procurorilor, Bănicioiu ar fi propulsat în funcții înalte din spitale anumite persoane, în schimbul șpăgii. Mai mult, fostul ministru s-ar fi asigurat că unitățile sanitare primeau finanțare, bani care ajungeau apoi la anumiți oameni de afaceri.

Nicolae ar fi fost anunțat la săvârșirea acestor fapte de o altă persoană, suspectă în cauză, potrivit procurorilor.

 

 

DNA a pus sechestru pe averea fostului ministru

 

 

Fostul ministru a respins acuzațiile și s-a declarat nevinovat. DNA a spus sechestru pe o mare parte din bunuri și poprire pe conturi.

„In perioada in care a detinut functia de ministru al tineretului si sporturilor, suspectul Banicioiu Nicolae ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri si ulterior ar fi primit de la unul dintre acestia, suma totala de 1.292.122 lei, reprezentand dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, in schimbul influentei pe care a lasat sa se inteleaga ca o are asupra ministrului Sanatatii si a functionarilor publici din cadrul acestei institutii pentru a-i determina sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

– Numirea in functia de manager/mentinerea in functia de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte incheiate sau desfasurau proceduri de achizitii publice;
– Alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte in derulare.”

DNA a pus sechestru pe averea acestuia, până la recuperarea sumei de aproape 4 milioane de lei, mita pe care ar fi încasat-o fostul ministru.

 

 

Bănicioiu, audiat ca martor în dosarul Colectiv

 

 

Nicola Bănicioiu are și probleme de natură penală. Acesta a fost deja audiat ca martor în dosarul deschis la Parchetul Generla care investighează modul în care autoritățile au gestionat transferul pacienților arși după incendiul din clubul Colectiv.

La puțin timp după tragedia din Colectiv, ăn noiembrie 2015, Nicolae Bănicioiu declara că autoritățile române nu au nevoie de ajutor pentru a trata pacienții și a refuzat ajutorul medicilor din străinătate. „Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii.”

 

 

 

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: