Nicușor Dan a anunțat marți, într-un interviu televizat, lansarea primelor consultări economice din postura de președinte ales. Discuțiile se poartă atât cu mediul privat, cât și cu oficiali din Ministerul Finanțelor, în contextul unei economii aflate sub presiune și al unui deficit public îngrijorător. Principalul mesaj transmis: fără majorări de taxe, ci cu accent pe reforme și tăieri de cheltuieli.
„Trebuie să dăm o direcție, dar fără să punem o povară în plus pe oameni. Cred că există spațiu pentru a reduce anumite cheltuieli”, a declarat Nicușor Dan, subliniind că deciziile concrete vor fi făcute publice în următoarele zile, după finalizarea consultărilor.
„Am descoperit ceva ce nu știam”
Interviul acordat PRO TV a marcat prima intervenție publică a președintelui ales pe teme economice de la anunțarea rezultatului alegerilor. Nicușor Dan a recunoscut că în timpul pregătirii pentru funcția supremă în stat nu a anticipat în totalitate complexitatea situației economice actuale. Cu toate acestea, spune că va asculta specialiștii și va construi împreună cu aceștia o strategie coerentă.
„Da, am descoperit ceva ce nu știam (n.r.: cu referire la economie). Eu am făcut o pregătire generală pentru poziția asta. Mâine o să mă întâlnesc cu niște oameni din mediul de afaceri, ulterior o să discutăm cum facem cu deficitul.
Apoi, cu acești oameni și cu cei din Ministerul de Finanțe să găsim o soluție să nu mărim taxele și să dăm o direcție. Cred că putem să tăiem niște cheltuieli. Dar să așteptăm câteva zile”, a declarat Nicușor Dan.
România, sub presiune din partea Comisiei Europene
Anunțurile lui Nicușor Dan vin în contextul în care Comisia Europeană a revizuit în scădere previziunile privind economia României. Potrivit raportului de primăvară, publicat luni, creșterea economică estimată pentru 2025 este de doar 1,4%, față de prognoza anterioară de 2,5%.
În același timp, deficitul bugetar este prognozat la un nivel alarmant de 8,6% din PIB în 2025, menținându-se la 8,4% și în 2026. Deficitul de cont curent rămâne și el ridicat, dar se anticipează o ușoară scădere: de la 7,9% în 2025 la 7% în 2026.
În acest cadru, mesajul transmis de Nicușor Dan se vrea unul de echilibru: fără presiune fiscală în plus pe contribuabili, dar cu măsuri clare de eficientizare a aparatului public.
Sursa foto: Arhivă