Redactia.ro
Home » Știri » Noaptea de Sânziene 2023. Ce să nu faci ca să-ți meargă bine tot anul

Noaptea de Sânziene 2023. Ce să nu faci ca să-ți meargă bine tot anul

Noaptea de Sânziene 2023. Ce nu trebuie să faci ca să-ți meargă bine restul anului

Noaptea de Sânziene 2023 (23-24 iunie 2023). Iată ce nu trebuie să faci ca să-ți meargă bine restul anului. O serie de legende, obiceiuri și mituri dintre cele mai cunoscute.

Noaptea de Sânziene 2023. Ce nu trebuie să faci ca să-ți meargă bine restul anului

Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele. Uneori, Sânzienele sunt supranumite si Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua Sf. Ioan Botezătorul – 24 iunie, potrivit wikipedia.ro.

Noaptea de Sânziene sau Drăgaica reprezintă celebrarea iubirii și a fertilității, a sănătății și a virtuții. Există numeroase legende și obiceiuri, despre ce e bine să faci și să nu faci, legate de această sărbătoare.

În noaptea de Sânziene, de pildă, se culeg plante de leac și de descântece, iar ielele ies la dans să se îndrăgostească flăcăii de ele. Acestea ies la dans, fiind numite de oameni și „iele”. Ielele sunt fecioare care dețin o mare putere de seducție, având puteri magice. Se spune despre ele că locuiesc în văzduh, în păduri sau în peșteri, pe maluri de ape și apar noaptea, la lumina lunii. Ielele se rotesc în horă, în locuri retrase, dansând goale, cu părul despletit și cu clopoței la picioare. Locul pe care acestea au dansat, va fi ars și iarba nu va mai crește acolo. Se spune din strămoși că ielele dansează în pădure și cine le vede va rămâne mut sau își va pierde complet mințile.

Totodată, odinioară, oamenii din munți se întâlneau în această zi pentru a întreprinde ritualuri închinate Soarelui.

„Fetele care vor să știe dacă vor avea noroc iau în presara Sânzienelor o floare galbenă, numită sânziană, și împletesc din ea cunună, și apoi o aruncă pe casă; a doua zi dimineață se uită la acele cununi și află, dacă are fata noroc la oi – păr de oaie; dacă are noroc la vite cornute – păr de vită; iară aceea care nu are noroc defel, află pe cunună păr de mâță sau câne”, scria Artur Gorovei la 1915, despre o superstiție din Bucovina.

Considerate, în general, niște zâne bune, Sânzienele pot pedepsi oamenii păcătoși. Dacă nu respecți cum se cuvine ziua lor,  pot aduce asupra ta boală și neputință. Totodată, Sânzienele pot stârni vârtejuri și vijelii, pot aduce grindină și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros”, potrivit doxologia.ro.

În această zi nu este bine ca oamenii să muncească deoarece muncile aduc multe necazuri și primejdii din cele neștiute, de altfel, oamenii nu trebuie să uite de persoanele ce au trecut la cele sfinte, aceasta fiind ziua în care rugăciunile pentru cei decedați sunt cele mai puternice. Oamenii trebuie să aibă grijă în această zi să nu jure strâmb sau să facă promisiuni de care să nu se țină.

La data de 24 iunie, îndrăgostiții e scaldă în mare sau în apa celui mai mare râu din zonă pentru a trăi fericiți cât mai mult timp. Dacă fac acest lucru se crede că vrăjile venite din partea oamenilor nu îi vor despărți pe îndrăgostiți.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: