Redactia.ro
Home » Știri » Noaptea Muzeelor 2019. Expoziţii inedite şi muzee de nişă

Noaptea Muzeelor 2019. Expoziţii inedite şi muzee de nişă

Noaptea Muzeelor 2019. Expoziţii inedite şi muzee de nişă

Noaptea Europeană a Muzeelor 2019, care se va desfăşura pe 18 mai, va fi marcată în România prin expoziţii inedite şi muzee de nişă la nivel naţional, dar şi prin prezenţa unor noi modalităţi de transport în Bucureşti.

Festivalul, aflat la a 15-a ediţie, este parte a proiectului Noaptea Europeană a Muzeelor. Un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor. În România, evenimentul este organizat pe plan naţional, de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR).

CE MUZEE VOR FI DESCHISE

Noaptea Muzeelor 2019. Printre instituţiile din Bucureşti care s-au înscris la Noaptea Muzeelor 2019 se numără Muzeul Naţional al Ţăranului. Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul „George Enescu”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional al Pompierilor. Muzeul de Artă „Vasile Grigore”, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Căilor Ferate Române. Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Furnică Minovici”. Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi Muzeul Universităţii Politehnica. Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti – Mogoşoaia va participa şi el la eveniment.

Spaţiile nou intrate în circuitul Nopţii Muzeelor 2019 sunt Muzeul de Artă Recentă (MaRe). Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare (oferit de Qreator). şi Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Citește și: Atlantida – misterele orașului scufundat

Muzeul de Artă Recentă (MaRe) va pune la dispoziţia publicului, între orele 19.00 şi 03.00, trei expoziţii şi patru evenimente speciale. Două expoziţii temporare vor fi dedicate idealului feminin potretizat de pictori români de la Nicolae Grigorescu până la Ion. Grigorescu şi lucrărilor realizate de fotograful Thomas Ruff, cunoscut pentru inovaţia din domeniu. „Diversitate stilistică cu răspundere limitată”, expunerea permanentă a instituţiei, se concentrează pe cei care au creat între 1965 şi 198., După scoaterea artei româneşti de sub canon stalinist şi după Revoluţia de la 1989, când s-au schimbat concepţiile despre libertate.

Noaptea Muzeelor 2019

Evenimentele speciale vor folosi realitatea augmentativă pentru a „deschide” lucrări din muzeu, vor prezenta poezii semnate de Leonid. Dimov şi desene ale lui Florin Pucă şi se vor folosi de muzică fie ca experienţă – „Scoro plays Muslimgauze”, unde Scoro (Bogdan Scoromide). Prezintă o selecţie de piese ale compozitorului de muzică electronică experimentală Muslimgauze. (Bryn Jones) – fie ca modalitate de relaxare – „Sounds” cu DJ’s „Better than Nada” Corvin şi Călin No Clue”.

Muzeul Recordurilor, care a fost recent deschis, va primi vizitatori între orele 18.00 şi 23.00. Amatorii de recoduri vor putea privi cea mai mare colecţie de fiare de călcat din lume. Aceasta are aproape 35.000 de exponate şi a fost omologată oficial de Guiness Book of Records. Cele mai vechi exponate datează de două milenii şi sunt originare din China. Expoziţia conţine numeroase obiecte, atât în formă primitivă, cât şi unele care au fost create pentru a crea cute sau pentru a funcţiona pe bază de cărbuni.

Citește și: Hitler ar fi supravieţuit celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-ar fi refugiat în Columbia.

Muzeul Tablourilor în Mişcare este organizat în spaţiul Qreator. Acesta pune la dispoziţie un cadru în care, între orele 20.00 şi 02.00, o serie de opere româneşti realizate de pictori precum Ştefan. Luchian, Corneliu Baba, Theodor Aman, Octav Băncilă şi Nicolae Toniza, vor prinde viaţă.

Cel mai mic muzeu mobil este o instituţie itinerantă, care va fi în faţa publicului în Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Colecţiilor de Artă, platoul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” şi la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu.

SERVICIU DE TRANSPORT PENTRU TURUL MUZEELOR

Noaptea Muzeelor 2019. Alte aspecte culturale inedite care vor fi prezente în Bucureşti sunt promise de Kaustik Bucureşti, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” şi o expoziţie organizată de un partid politic. Kaustik va gădui, între orele 20.00 şi 03.00, „Concept H3-Perspective”, o serie de instalaţii personalizate, tehnici noi de fabricare digitală şi instrumente computanţionale. Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” susţine, între 21.30 şi 00.30, „Istoria Dansului”, un program care prezintă, din 30 în 30 de minute, demonstraţii şi sesiuni de iniţiere în tainele dansului. Expunerea non-electorală este deschisă în Bulevardul Aviatorilor Nr. 9 între 18.00 şi 24.00 şi doreşte să îi motiveze pe oameni să voteze la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Pe plan naţional, au fost înscrise peste 100 de muzee şi entităţi culturale diverse, care provin din 36 de judeţe.

Printre noile spaţii de expunere din ţară se numără Memorialul Gherla şi Memorialul Rezistenţei şi Opresiunii din Bihor. Forum-Apulum Alba Iulia, Vadon Cinegetica din Sfântu Gheorghe (Covasna), Muzeul Arcani Gorj. Galeria Alchimia din Iaşi, Atelierul Geza Vida din Baia-Mare şi Biserica Evanghelică din Sibiu.

O altă noutate a Nopţii Muzeelor 2019 în Bucureşti va fi legată de transportarea participanţilor. Cei care îşi doresc să acopere harta obiectivelor din Capitală vor putea apela la serviciul BlackCab. O cursă cu maşinile acestuia poate fi rezervată pe site-ul companiei, prin telefon sau prin intermediul aplicaţiilor mobile. Clienţii care se află la prima vizită sau sunt clienţi regulaţi pot beneficia de reduceri speciale.

Citește și: Cârstelul cu gâtul alb – pasărea dispărută de 136.000 de ani a ”revenit la viaţă”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: