Redactia.ro
Home » Știri » Noi declarații ale premierului Orban cu privire la incendiul din Piatra Neamț: ”Am solicitat implicarea maximă a celor care efectuează ancheta”

Noi declarații ale premierului Orban cu privire la incendiul din Piatra Neamț: ”Am solicitat implicarea maximă a celor care efectuează ancheta”

Premierul Ludovic Orban a prezidat, duminică, ședința desfășurată de Centrul Național de Coordonare și Conducere de la Ciolpani.  Prim-ministrul a făcut noi declarații cu privire la incendiul din Piatra Neamț.

 

Noile declarații ale premierului

La ședință au participat oficiali cu funcții de responsabilitate în cazul incendiului declanșat, sâmbătăt, la Spitalul Județean Piatra Neamț, care s-a soldat cu 10 morți.

„În cursul dimineţii am avut întrevedere cu miniştrii Sănătăţii, de Interne, cu secretarul de stat Arafat, cu alţi factori de răspundere implicaţi în tragedia de la Neamţ.
Am solicitat ca DSP, partea de inspecţie sanitară şi pompierii din cadrul ISU să efectueze, de luni, inspecţii si evaluări a instalaţiilor de alimentare cu gaze ale secţiilor ATI şi verificarea conformităţii cu măsurile de siguranţă pentru medicii şi pacienţii de la ATI. 

Am solicitat susţinerea, cu toată puterea, a anchetei Parchetului General pentru stabilirea responsabililor pentru tragedia de la Piatra Neamţ. Am solicitat criminaliştilor, reprezentanţilor ISU şi altor specialişti să se implice cu toată expertiza şi capacitatea pentru a identifica cauzele incendiului şi responsabilităţile, pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a ținut să facă o precizare cu privire la starea de sănătate a medicului erou de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

„Pot să vă spun despre medicul erou că a ajuns la Spitalul Militar Reine Astrid din Belgia, a fost preluat, s-a evaluat starea lui de sănătate şi este în tratament. Suntem ţinuţi la curent cu evoluţia stării sale de sănătate. Când avem informaţii relevante, le vom pune la dispoziţia presei. Ne rugăm pentru sănătatea lui. Este bine îngrijit, spitalul Regina Maria are printre cele mai înalte standarde de îngrijire a marilor arşi”, a adăugat Orban.

Mai mult, premierul a cerut presei să nu mai apeleze medicii de la Spitalul Militar Regia Astrid, deoarece aceștia s-ar fi plâns de ”bombardamentul informațional” la care au fost supuși de reporteri, ulterior.

 

Ludovic Orban , despre decizia de transferare a medicului erou

 

Premierul a vorbit și despre decizia de transferare a medicului în Belgia.

„Decizia care a fost luată cu privire la transferul în Belgia a fost luată pe baza stării sale de sănătate. Ulterior, pe baza evaluării s-a dovedit că a fost o decizie corectă, ne bucurăm că am putut asigura tratarea domnului doctor în cele mai bune condiţii.”

Însă, Ludovic Orban a avut un răspuns evaziv, atunci când i s-a adus în atenție faptul că, de la drama de la Colectiv, nu s-a ameliorat semnificativ în România, posibilitatea de tratare a marilor arși.

„Ce pot să vă răspund este că acordăm întreaga atenţie derulării proiectelor finanţate pentru realizarea secţiilor de spital pentru marii arşi.”

 

Măsurile anunțate de MAI în cazul anchetei incendiului din Neamț

Anterior acestei ședințe de la Ciolpani, Ministerul de Interne a anunțat trimiterea la fața locului, la Piatra Neamț, a Directorului Institutului Național de Criminalistică, comisarul șef de poliție Romică Potorac, pentru susținerea echipei de cercetare la fața locului.

„Având în vedere că incendiul a avut loc în secția ATI destinat bolnavilor de COVID-19, s-au stabilit măsuri suplimentare pentru protejarea criminaliștilor împotriva infecțiilor cu noul Coronavirus, cât și a substanțelor chimice degajate în urma incendiului. Pentru operativitatea analizei în laborator a probelor colectate de la fața locului, s-a ordonat constituirea unor echipe care vor asigura transportul rapid de la Piatra-Neamț la Institutul Național de Criminalistică. Pentru coordonarea misiunii de transport între locul cercetării și INC, a fost desemnat adjunctul IGPR, chestor de poliție Florin Brăcea.Totodată, s-a stabilit ca Grupul de lucru constituit la nivelul MAI pentru gestionarea activităților de la  Piatra-Neamț și București, cu privire la finalizarea cercetărilor în cel mai scurt timp, să fie condus de către Secretarul de stat chestor-șef de poliție Bogdan Despescu”, apare în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne

 

Loading...