La 11 zile de la dispariția sa, Emil Gânj, principalul suspect în cazul crimei violente din județul Mureș, este în continuare căutat de autoritățile române. Reprezentanții Poliției Române anunță că desfășoară zilnic ample operațiuni de căutare în județele Mureș și Bistrița-Năsăud, acolo unde există indicii că s-ar putea ascunde fugarul.
Potrivit comisarului Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR, în teren acționează zeci de forțe de ordine: polițiști, jandarmi, echipaje canine, precum și echipe specializate care utilizează drone și elicoptere pentru a supraveghea zonele greu accesibile.
Autoritățile fac apel la populație
Poliția îl consideră pe Emil Gânj un individ periculos și le recomandă cetățenilor să nu încerce să interacționeze cu el în cazul în care îl observă, ci să anunțe de urgență autoritățile prin apel la 112. Până în prezent, au fost înregistrate peste 80 de apeluri ce semnalează posibile apariții ale suspectului, iar toate au fost verificate cu maximă atenție de echipele operative.
În paralel cu acțiunile de căutare, ancheta penală scoate la iveală informații îngrijorătoare: Emil Gânj nu este singur, ci ar beneficia de sprijin din partea unor persoane din comunitățile locale. Acestea i-ar fi oferit alimente, haine și chiar ajutor pentru a se deplasa dintr-o zonă în alta, încercând să-i faciliteze ascunderea.
Poliția a început deja audierea mai multor persoane suspectate că l-au ajutat, iar ancheta continuă pentru a identifica și alte posibile legături. Reprezentanții forțelor de ordine reamintesc că orice sprijin acordat unui fugar reprezintă infracțiunea de favorizarea infractorului, faptă pedepsită sever de legea penală românească.
Emil Gânj ar fi ajutat de apropiați
„Avem indicii clare că sunt persoane în continuare care îl sprijină, fie că vorbim de alimente, fie că vorbim de haine. Sunt persoane care îl ajută să fugă de poliție, îl ajută să se sustragă urmăririi penale. Avem date și indicii certe și cu privire la aceste persoane și urmează a fi audiate”, a declarat Georgian Drăgan la Digi24.
Operațiunile de căutare a lui Emil Gânj, principalul suspect în cazul crimei din județul Mureș, se desfășoară în condiții extrem de dificile. Regiunile în care ar putea fi ascuns bărbatul sunt izolate și greu accesibile, formate din păduri dese, lanuri de porumb întinse și zone acoperite de mărăcini, unde vizibilitatea este redusă, iar deplasarea pe jos este anevoioasă.
Polițiștii patrulează zilnic pe jos, acoperind sute de kilometri pătrați, într-o cursă contra cronometru, încercând să dea de urma fugarului. Efortul fizic este considerabil, dat fiind terenul accidentat, vegetația densă și lipsa unor drumuri accesibile pentru vehicule.
„Noi ne deplasăm imediat în momentul în care suntem semnalați. Doar că aceste căutări necesită timp, acolo vorbim de foarte mult, pe românește de tij, vorbim de mărăcini, pentru a efectua căutări polițiștii se târăsc efectiv pe burtă pentru a intra pe sub toți mărăcinii, iar acest lucru necesită timp. Nu putem să riscăm să efectuăm căutările într-un mod rapid, dar superficial și să trecem pe lângă urmărit”, a mai declarat polițistul.
Fugarul are experiență în a se ascunde și cunoaște foarte bine zona
Căutările pentru prinderea lui Emil Gânj, principalul suspect în crima din județul Mureș, continuă pe mai multe direcții, iar anchetatorii sunt convinși că fugarul are experiență în a se ascunde și cunoaște foarte bine zona. Potrivit informațiilor oficiale, comportamentul său indică faptul că știe cum să evite capturarea, profitând de terenul greu accesibil și de sprijinul pe care l-ar primi din partea unor localnici.
Pe lângă misiunile de căutare desfășurate zilnic în păduri, lanuri și terenuri accidentate, Poliția Română a instituit filtre rutiere în punctele-cheie din județele Mureș și Bistrița-Năsăud, în special în zonele unde există suspiciuni că fugarul ar putea fi transportat cu autoturisme de către persoane care îl ajută.
În același timp, anchetatorii au efectuat percheziții în mai multe locații, inclusiv în locuințe particulare și clădiri părăsite care ar putea fi folosite ca ascunzători temporare. În urmă cu două zile, au fost descoperite haine abandonate într-o astfel de zonă izolată, însă, până în prezent, nu s-a confirmat oficial că acestea i-ar aparține lui Emil Gânj.
Anchetatorii spun că profilul lui Emil Gânj sugerează că nu este vorba despre un fugar la întâmplare, ci despre o persoană care știe să-și acopere urmele. El ar fi foarte familiarizat cu împrejurimile, cunoaște rutele ascunse și reușește să evite contactul direct cu autoritățile. Mai mult, era deja dat în urmărire generală de aproape un an pentru fapte comise anterior, dar până la comiterea crimei nu fusese reținut.
„Din profilul făcut de colegii din cadrul Direcției de Investigații Criminale, respectiv profilerii Poliției Române, reiese faptul că el cunoaște foarte bine acea zonă, are anumite zone în care, cunoscând foarte bine relieful, știe să se ascundă, știe să fugă, știe de unde își poate procura mâncarea și așa mai departe”, a mai declarat Drăgan, pentru sursa citată anterior.