Redactia.ro
Home » Știri » Noi vouchere valorice pentru români de la Guvern. Cine beneficiază de ele

Noi vouchere valorice pentru români de la Guvern. Cine beneficiază de ele

vouchere

Guvernul ar putea acorda noi vouchere valorice pentru o anumită categorie de români. Actul normativ se află pe masa senatorilor. Iată cine va beneficia de acest ajutor.

Noi vouchere valorice pentru români de la Guvern. Cine beneficiază de ele

Guvernul pregătește un nou ajutor social, acordat sub formă de vouchere valorice. Este vorba despre tichete de 200 de lei.

Persoanele cu domiciliul în România vor putea primi câte un voucher în valoare de 200 de lei, la împlinirea vârstei de 14 ani. Ele vor fi folosite pentru ca adolescenții să poată urma astfel cursuri de prim-ajutor, potrivit unui proiect de lege, a relatat Antena 3 CNN.

Conform aceluiași document, respectivul voucher ar urma să se acorde „începând cu data de 1.01.2023”, asta doar în cazul în care proiectul ajunge să intre în vigoare, adică după ce va parcurge întreaga procedură parlamentară, va fi semnat de președinte și publicat în Monitorul oficial. Momentan, actul normativ este într-un stadiu avansat de elaborare, fiind discutat în Senat.

„(1) Valoarea voucherelor de prim-ajutor de bază este suportată din bugetul de stat, prin bugetele locale ale unităţilor dministrativ-teritoriale. (2) Sumele prevăzute la alin. (1) se transferă prin legea bugetului de stat către unităţile dministrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), unităţile administrativ-teritoriale pot aloca fondurile necesare din bugetul propriu”, se arată în proiect.

Voucherul va fi alimentat anual cu o sumă de bani stabilită prin Hotărâre de Guvern, în funcție de rata inflației. Fiecare voucher va fi emis pe suport electronic, sub forma unui card bancar și va ajunge la beneficiar, la solicitarea acestuia sau a reprezentantului său legal, prin intermediul primăriei de reședință.

„(1) Valoarea voucherelor de prim-ajutor de bază este suportată din bugetul de stat, prin bugetele locale ale unităţilor dministrativ-teritoriale. (2) Sumele prevăzute la alin. (1) se transferă prin legea bugetului de stat către unităţile dministrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), unităţile administrativ-teritoriale pot aloca fondurile necesare din bugetul propriu”, se precizează în proiectul respectiv.

Astfel, în situații vitale, când câteva minute pot fi decisive, până la intervenția echipajelor medicale de urgență, prim-ajutorul ar putea fi acordat și de civili instruiți în acest sens. În multe state UE, cursurile de prim-ajutor sunt parcurse de o bună parte a populației.

În mod normal, ele implică recunoașterea unui diagnostric de stop cardiac, a accidentului vascular cerebral, a episodului de epilepsie. Cursanții vor învăța cum se aplică masajul cardiac, în mod corespunzător, cum se utilizează defibrilatorul și multe alte intervenții specifice scenariilor de urgență.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: