Redactia.ro
Home » Știri » Noi zile libere de la stat! Cine beneficiază de ele și când pică

Noi zile libere de la stat! Cine beneficiază de ele și când pică

noi zile libere de la stat

Vești bune pentru români! Se vor da noi zile libere de la stat în anul ce vine. Când pică și cine anume beneficiază de ele!

Noi zile libere de la stat. Când pică

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale au anunțat acordarea a două zile libere pentru angajații români, pe lângă liberele știute deja. Hotărârea adoptată de Guvern a fost publicată deja, iar, conform programării, acestea pică în lunile august și decembrie ale anului viitor. Mai precis, e vorba despre 16 august și 27 decembrie. Atenție, însă, acestea vor fi zile de-abia începând cu anul 2024.

În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată și al art.139 alin.(4) din Legea nr.53/2003– Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. — (1) Pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.

(2)Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituțiile și autoritățile publice îți vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

(3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.”, se arată în documentul oficial.

Cine beneficiază de ele

Conform acestei hotărâri de Guvern, nu toți românii se pot bucura de aceste două zile libere. Doar anumite categorii de români vor putea avea aceste două zile libere, în plus față de cele stabilite deja.

„Totuși, nu toți românii beneficiază de aceste libere. În hotărârea adoptată de Guvern există câteva precizări legate de o anumită categorie de angajați. Aceștia vor fi nevoiți să se prezinte la locul de muncă, în anumite condiții.

„Art. 2. — Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.”, este precizat în hotărârea adoptată de Guvern.

ZILE LIBERE 2024

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
6 Ianurie – Boboteaza
7 Ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
3 – 6 mai — Paște ortodox 2024
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
23 iunie (duminică) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: