Redactia.ro
Home » Știri » Nor negru peste Indonezia. Erupția vulcanului Muntele Sinabung

Nor negru peste Indonezia. Erupția vulcanului Muntele Sinabung

GALERIE FOTO (4)

Un nor imens de cenușă s-a înregistrat deasupra Indonziei zilele acestea. Acest fapt se datorează celor două erupții ale vulcanului Muntele Sinabung în mai puțin de 3 zile. Vestea bună este că niciun localnic nu era prin apropiere, astfel neexistând victime, însă rezidenții au fost avertizați despre pericolul la care sunt expuși din cauza lavei.

Vulcanul Muntele Sinabung se află pe insula Sumatra din Indonezia. Erupțiile acestuia au fost unele extrem de puternice deoarece cenușa și materialele vulcanice s-au întins până la aproximativ 5.000 de metri pe pământ și 16.400 de metri în cer.

Rezidentul Rachrur Rozi Pasi a declarat că: „Sunetul a fost ca tunetul, a durat mai puțin de 30 de secunde”.

Centrul de vulcanologie și atenuare a pericolelor din Indonezia a declarat că nu există morți sau persoane rănite în urma erupțiilor, dar oamenii sunt sfătuiți să stea la cel puțin 5 kilometri distanță de gura craterului.

Traficul aerian este în funcțiune

Autoritățile aviatice civile au declarat că zborurile nu au fost anulate și că își urmează cursul normal.

Oamenii din zonă trebuie să folosească măști pe stradă pentru a se proteja de căderea cenușii, dar să fie atenți și la fluxurile de lavă. Un reprezentant al postului de observare a mărturisit faptul că cenușa a acoperit sate pe o rază de 20 de kilometri.

„Situația din jurul Muntelui Sinabung este foarte întunecată acum. A fost mai mare decât erupția ce a avut loc cu câteva zile în urmă”, a spus Gilbert Sembiring, care a fost să își viziteze un prieten ce stătea în apropierea vulcanului în ziua de luni.

Nu sunt semne de încetinire

Muntele Sinabung este unul dintre cei mai activi vulcani ai Indoneziei deoarece se află pe Inelul de foc al Pacificului, unde au loc foarte multe activități seismice. Acest vulcan a fost inactiv secole întregi, până a erupt din nou în 2010. De atunci, el erupe din când în când. 16 persoane au murit în timpul erupției din 2014, iar alte 7 în timpul celei din 2016. Aceste erupții au dus la părăsirea caselor a zeci de mii de oameni, întrucât viața acestora era pusă în pericol.

Erupțiile se datorează plăcilor de subducție care alunecă pe sub cele continentale. Zona Inelului de foc al Pacificului este una dintre cele mai mari zone de subducție, de-a lungul căreia se găsesc cei mai violenți vulcani.

Erupțiile vulcanice și încălzirea globală

Conform unui studiu realizat de două universități din Marea Britanie și Islanda s-a ajuns la concluzia că topirea calotelor glaciare, topire determinată de încălzirea globală, a dus la creșterea considerabilă a erupțiilor vulcanice, dar și la apariția acestora în zone imprevizibile.

Încălzirea glbală duce la o topire mult prea alertă a calotelor glaciare, iar acest lucru afectează scoarța terestră și magma, dar duce și la schimbări climatice majore.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: