Redactia.ro
Home » Știri » Noua lege poate lăsa unele persoane fără pensie. Cine e în pericol să rămână fără bani

Noua lege poate lăsa unele persoane fără pensie. Cine e în pericol să rămână fără bani

 Persoanele care beneficiază de două sau mai multe pensii speciale trebuie să opteze până în octombrie pentru cea mai avantajoasă. Cei care continuă să lucreze cu acordul angajatorului până la vârsta de 70 de ani, în baza aceluiași contract, nu vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă.

Pensia poate fi cumulată cu salariul dacă pensionarul semnează un nou contract de muncă. Legislația actuală permite cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu orice venituri din activități independente sau salarii, fără limită de valoare.

Cine beneficiază de cumulul pensiei cu salariul

Pensionarii pot obține venituri din activități independente, drepturi de autor, chirii și dividende. Chiar și cu noua lege a pensiilor, aceste venituri pot fi obținute simultan cu pensia.

Tot mai mulți pensionari doresc să continue să lucreze și după ce au îndeplinit condițiile de pensionare. Specialiștii se așteaptă ca această tendință să crească în viitor, dar noile prevederi legislative ar putea să-i lase pe unii fără pensie.

Persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot alege să primească pensia sau să continue activitatea până la vârsta de 70 de ani, conform Legii 360/2023.

Excepții în cumularea pensiei

După cum e stabilit în noua lege, cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:

Soțul supraviețuitor care are un venit lunar obținut printr-un contract de muncă, de funcționar public sau deținând o funcție electivă, nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri ce depășesc salariul minim brut pe țară.

Persoanele pensionate anticipat (pe durata în care primesc acest tip de pensie, nu după ce obțin pensia pentru limită de vârstă) nu pot cumula pensia cu venituri salariale lunare în baza unui contract de muncă, fie în calitate de funcționar public, fie în funcții elective sau numite în cadrul autorităților executive, legislative sau judiciare.

Soțul supraviețuitor care are un venit lunar dintr-un contract individual de muncă, de funcționar public sau dintr-o funcție electivă, nu va putea să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară. De asemenea, persoana pensionată anticipat, pe durata perioadei în care primește acest tip de pensie (și nu după ce devine pensie pentru limită de vârstă), nu poate cumula pensia cu venituri salariale lunare obținute în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective sau în cadrul autorităților executive, legislative ori judecătorești.

Decizia Curții Constituționale din 2018

Această decizie permite salariatelor să continue lucrul până la vârsta de pensionare a bărbaților, dar nu le permite să primească pensie simultan. Ele își pierd pensia pentru limită de vârstă dacă rămân la același loc de muncă.

Cum pot femeile cumula pensia cu salariul

În mod normal, odată ce sunt îndeplinite condițiile cumulative de pensionare, contractul individual de muncă încetează de drept. Pentru a evita această situație, salariata trebuie să opteze în scris, cu cel puțin 30 de zile înainte, pentru continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă, caz în care nu va mai primi pensie. După înscrierea la pensie pentru limită de vârstă și încetarea contractului individual de muncă, salariata poate încheia un nou contract de muncă, ceea ce îi va permite să cumuleze pensia cu salariul.

Regulile pentru bărbați

Bărbații pot continua să lucreze doar cu acordul angajatorului. Dacă rămân la același loc de muncă după îndeplinirea condițiilor de pensionare, își pierd pensia. Pentru a evita acest lucru, trebuie să lase contractul actual să înceteze și să semneze un nou contract după înscrierea la pensie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: