Redactia.ro
Home » Știri » Noua măsură privind pensiile românilor! Anunțul făcut chiar de Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Noua măsură privind pensiile românilor! Anunțul făcut chiar de Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Guvernul ia o nouă măsură privind pensiile românilor! Anunțul a fost făcut chiar de Ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Printr-o postare pe Facebook, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat noua măsură privind pensiile românilor.

Noua măsură privind pensiile românilor! Anunțul făcut de Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Oficialul de la Ministerul Muncii, a explicat ce se va întâmpla cu pensiile din Pilonul II, pilon administrat privat și obligatoriu, care vine în completarea pensiei de la stat. Totodată, se modifică și modelul cadru al contractului individual de muncă, fiind introdusă o nouă obligație.

Raluca Turcan a transmis, prin pagina sa de Facebook, că Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu şi vine să completeze pensia de stat.

Minsitrul Muncii a anunţat și că a fost modificat modelul cadru al contractului individual de muncă şi introdusă o nouă obligaţie care îi revine angajatorului. Acesta trebuie să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat.

„Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu și vine în completarea pensiei de stat.
Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii și este extrem de important să se informeze și să opteze în cunoștință de cauză pentru un fond privat care să îi administreze acești bani, economisiți de-a lungul carierei, pentru a-și suplimenta veniturile în momentul pensionării.
Prin urmare, am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și am introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.
Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare și de conștientizare a angajaților că au această opțiune, astfel încât să poată să-și decidă singuri viitorul, alegând conștient în loc să fie repartizați aleatoriu de către sistem.”, a explicat Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Ce înseamnă Pilonul II de pensii

În prezent, Pilonul II de pensii este obligatorie pentru orice salariat din România, cu în vârstă de până la 35 de ani şi opţională pentru persoanele cu vârste între 35 şi 45 de ani.

Pensiile private obligatorii – Pilonul II nu costă nimic în plus pe salariat faţă de obligaţiile individuale către bugetul de asigurări sociale de stat – bugetul de asigurări sociale. O parte din pensia publică trece în administrarea privată a unor profesionişti.
Din cota CAS de 25% din veniturile salariale brute, plătită de fiecare angajat, spre Pilonul I, adică pensia publică, se direcţionează un procent de 21,25%, iar spre Pilonul II, adică pensia privată obligatory – 3,75%. Această cotă CAS plătită de fiecare salariat nu mai merge către stat, respectiv bugetul asigurărilor sociale, ci către fondul de pensii private ales de fiecare salariat în parte.

Contribuţia în sistemul fondurilor de pensii facultative poate fi de până la 15% din venitul salarial sau asimilat acestuia, angajatorul contribuind lunar, în numele angajatului său, la fondul de pensii ales de salariat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: