Darea de pomană este un obicei străvechi și răspândit în multe culturi, având o semnificație profund religioasă și spirituală. În tradiția creștină, în special în ortodoxie, dar și în catolicism, darea de pomană este un act de caritate prin care o persoană oferă mâncare, bani sau alte bunuri celor nevoiași, cu scopul de a ajuta și de a acumula merit spiritual în fața lui Dumnezeu.
„Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea.” Detalii neștiute oferite de un preot
Pomana este adesea asociată cu amintirea și odihna sufletelor celor decedați. Se crede că actul de a da de pomană poate ajuta sufletele celor trecuți în lumea de dincolo să găsească pace și mântuire. Prin urmare, în multe comunități creștine, pomana este o practică obișnuită la înmormântări, parastase sau în anumite zile de pomenire a sfinților.
Preotul Daniel Avram vine cu o altă variantă despre pomenirea moților.
„Exista credința asta total greșită care nu este a Bisericii, care nu aparține ortodoxiei care nu aparține Bibliei că mortul mănâncă. V-o spun după învățătură Sfintei Scripturi și a Sfintei Biserici: Mortul nu mănâncă, mortul nu bea, el nu are nevoie!
Și de aceea vedeți cum răspunde omul când îi dai ceva de pomană: Bogdaproste. Știți ce înseamnă bogdaproste? „Boje, boje” în limba slavonă veche însemna Dumnezeu, în numele Domnului însemna. Tot ce dăm să dăm în numele Domnului, nu pentru că mănâncă Gheorghe, nu mai mănâncă…îi dau o țuiculiă că îi plăcea, dați-i și un pachet de țigări”, a spus Preotul Daniel Avram de la Mănăstirea Turbați pe Tiktok.