Redactia.ro
Home » Știri » O botoșăneancă a născut gemene minuscule. Una dintre fetițe avea doar 390 de grame

O botoșăneancă a născut gemene minuscule. Una dintre fetițe avea doar 390 de grame

O botoșăneancă a născut gemene minuscule. Una dintre fetițe avea doar 390 de grame

În Maternitatea Botoșani, un eveniment rar a avut loc anul acesta când o mamă din Botoșani a dat naștere unor gemene minuscule. Una dintre fetițe s-a născut cu doar 390 de grame. Iată detaliile

O botoșăneancă a născut gemene minuscule

Cele două bebelușe au venit pe lume cu o greutate totală de puțin peste un kilogram, un fapt care a determinat echipa medicală să fie în alertă maximă. Cu toate acestea, șansele pentru fetița de 390 de grame erau atât de mici încât transferul la o maternitate de nivel 3 nu a fost considerat o opțiune viabilă.

Doctorița Carmen Zaboloteanu, medic șef al secției de neonatologie de la Maternitatea Botoșani, a dezvăluit că echipa medicală a depus toate eforturile pentru a asigura îngrijiri și tratament pentru micuța luptătoare, considerând-o ca și cum ar fi fost într-o unitate de terapie intensivă de nivel înalt. Cu toate acestea, după 7 zile de viață, fetița a început să prezinte complicații grave legate de prematuritate, inclusiv probleme respiratorii severe, hemoragie și pneumotorax masiv.

Inițial, ea a răspuns favorabil la reanimare, dar în cele din urmă, evoluția a fost nefavorabilă și a condus la deces. Tragedia a lovit și familia ei, deoarece și sora ei a pierdut lupta pentru viață în Maternitatea de nivel 3, cu o evoluție mai rapidă, aducând o durere profundă în inimile celor care le-au cunoscut.

Copilul cu cea mai mică greutate născută în anul acesta în maternitatea potoșane a avut 390 de grame și a fost o fetiță dintr-o sarcină gemelară cu o soră de 660 grame. Fetița de 660 a fost transferată la Maternitatea de nivel 3, respectiv la Maternitatea Suceava.

Ea a fost îngrijită în Maternitatea noastră. Din fericire pentru noi am putut să-i asigurăm tot ce se poate, tot ce înseamnă tratament și îngrijiri pentru un nou născut, greutatea atât de mică, ca și cum ar fi fost la nivel 3. Din păcate, după 7 zile de viață, evoluția a fost nefavorabilă în complicația prematurității de test respiratorie formă severă, cu hemorragie și pneumotorax masiv, reanimat inițial cu evoluție favorabilă la prima reanimare, apoi s-a soldat cu deces. Din păcate și sora a murit la maternitatea de nivel 3, chiar evoluția a fost mai rapidă”,relatează botosaneanul.ro.

Prematuritatea este o provocare majoră

Prematuritatea este o provocare majoră pentru nou-născuți și familiile lor, iar povestea acestor gemene minuscule din Botoșani ne amintește de vulnerabilitatea vieții umane, dar și de puterea și dedicarea oamenilor de a lupta pentru ea.

„Au fost și nouă bebeluși care au avut nevoie de manevră extinsă de reanimare, intubație și masaj cardiac extern, adenalină și tot ce înseamnă reanimare la nou-născut.

„Au fost ventilați mecanic invaziv și non-invaziv, 45 de nou născuți în terapie intensivă. Dintre acești copii au fost două cazuri cu ventilație mecanică îndelungată, cam 60 de zile. Doi copii la care evoluția a fost favorabilă ulterior. Copiii s-au prezentat bine, au avut evoluție favorabilă în povestea prognosticului de la naștere””, relatează sursa citată. 

 

Sursa foto: babystem.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: