Redactia.ro
Home » Știri » O categorie de români poate ieși mai devreme la pensie. Se reduce vârsta de pensionare

O categorie de români poate ieși mai devreme la pensie. Se reduce vârsta de pensionare

Vești mai bune pentru femei: ies mai devreme la pensie.

O inițiativă legislativă recentă ar putea aduce schimbări semnificative pentru femeile care au copii și au realizat stagiul minim de cotizare contributiv. Mai mulți parlamentari liberali au propus un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare cu până la trei ani și jumătate pentru mame, în funcție de numărul de copii crescuți până la vârsta de 16 ani.

Detalii ale propunerii legislative

Conform proiectului de lege depus în Parlament, reducerea vârstei de pensionare ar putea fi aplicată astfel:

Pentru un copil: reducere cu un an;
Pentru doi copii: reducere cu un an și jumătate;
Pentru trei copii: reducere cu doi ani;
Pentru patru copii: reducere cu doi ani și jumătate;
Pentru cinci copii: reducere cu trei ani;
Pentru șase copii sau mai mulți: reducere cu trei ani și jumătate.

Această inițiativă ar putea influența decisiv momentul pensionării pentru multe femei, oferindu-le posibilitatea de a se retrage mai devreme din viața activă, recunoscându-se astfel efortul și dedicarea lor în creșterea copiilor.

Procesul legislativ

Proiectul a fost depus la Senat și urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate, după care va fi discutat în plenul Senatului. Camera Deputaților va avea ultimul cuvânt, fiind camera decizională în acest caz.

Inițiativa vine în contextul în care sistemele de pensii din multe țări se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari, pe fondul îmbătrânirii populației și al schimbărilor demografice. Reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv este văzută de autorii proiectului nu doar ca o recunoaștere a rolului crucial pe care acestea îl joacă în societate, ci și ca o măsură care poate contribui la echilibrarea sistemului de pensii prin stimularea natalității.

Propunerea a stârnit deja diverse reacții în rândul publicului și al specialiștilor în politici sociale. Unii o consideră o măsură necesară și binevenită, care ar putea aduce un echilibru între viața profesională și cea personală, în timp ce alții sunt de părere că ar putea introduce noi provocări în sistemul de pensii deja tensionat.

Măsura propusă de reducere a vârstei de pensionare pentru mamele care au copii reprezintă un subiect de interes major, cu implicații profunde atât pentru beneficiarele directe, cât și pentru întreaga structură social-economică a țării. Următoarele etape legislative vor fi decisive în determinarea viitorului acestei propuneri.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: