Redactia.ro
Home » Știri » O familie de români și-a vândut copilul pentru 8.000 de lei, în Germania. Ce se va întâmpla cu minorul din Gorj

O familie de români și-a vândut copilul pentru 8.000 de lei, în Germania. Ce se va întâmpla cu minorul din Gorj

În România a izbucnit un scandal major după ce a fost dezvăluit că un cetățean german a reușit să scoată ilegal din țară un copil în vârstă de patru ani, pe care l-a cumpărat de la o familie săracă din Gorj pentru suma de 8.000 de lei. Această situație alarmantă a aruncat în aer sistemul de protecție a copilului și a ridicat întrebări serioase privind corupția la nivelul autorităților locale și naționale.

Aceste incidente arată o lacună gravă în sistemul juridic și în mecanismele de protecție a copilului din România. Corupția și eficiența scăzută a controalelor la granițe facilitează astfel de infracțiuni, punând în pericol viețile copiilor. Este esențial ca legislația să fie revizuită și întărită, iar autoritățile să fie mai vigilente și să colaboreze mai eficient pentru a preveni astfel de tragedii.

Copil din Gorj, vândut pentru 8.000 de lei în Germania

Potrivit rapoartelor, cetățeanul german a folosit o procură notarială falsificată pentru a facilita transferul copilului peste graniță, iar anchetatorii bănuiesc că a fost implicată mituirea unui notar și a vameșilor. Scandalul a erupt când angajații de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, în timpul unei vizite de rutină, au observat lipsa copilului din familia care era sub supravegherea lor. Întrebați fiind, părinții au recunoscut fără rezerve că au vândut copilul.

Acest caz a ajuns rapid pe masa autorităților superioare, atrăgând atenția ministrului familiei, Natalia Intotero, care a declarat că se vor lua toate măsurile necesare pentru ca copilul să fie repatriat și reintegrat într-un mediu sigur. Între timp, frații copilului au fost plasați în sistemul de protecție socială, crescându-se astfel preocupările legate de bunăstarea lor pe termen lung.

”Indiferent câte presiuni ar fi din partea cetățeanului respectiv, cetățeanului străin, asupra autorităților din România, da, pot să confirm că este groaznic ceea ce s-a întâmplat și pot să vă asigur din partea statului român că acel copil va trebui să ajungă acasă.

Facem deja toate demersurile și există un dosar instrumentat de DIICOT și vreau să îi felicit pentru profesionalism, pentru devotare și implicare, în egală măsură”, a explicat ministrul familiei.

Tot mai mult cazuri asemănătoare au fost înregistrate în România

Această situație nu este un caz izolat în România, unde traficul de minori a fost semnalat în repetate rânduri ca o problemă serioasă. În 2019, DIICOT a trimis în judecată un caz similar în care o mamă și-a vândut copilul pentru suma de 2.100 de lei. Deși acuzațiile de trafic de minori au fost transformate în acuzații de fals în instanță, cazul a subliniat vulnerabilitatea copiilor în fața exploatării și nevoia stringentă de supraveghere adecvată.

”În lipsa unei legiferări exprese a acestei manopere de vânzare a copilului unei alte persoane, chiar prin obținerea unor foloase materiale de către tutorele copilului, dar în lipsa scopului de exploatare a copilului – care să fie și dovedit – instanța de judecată nu poate reține comiterea vreunei fapte penale”, este precizat în motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: