Redactia.ro
Home » Știri » O nouă escrocherie prin SMS. Fiți atenți la astfel de mesaje

O nouă escrocherie prin SMS. Fiți atenți la astfel de mesaje

O nouă escrocherie prin SMS

O nouă escrocherie prin SMS. A apărut o nouă metodă de fraudă care i-ar putea lăsa pe români fără bani în conturi.În ultima perioadă o escrocherie care a început să popularizeze rubrica SMS a telefoanelor mobile. Aveți grijă dacă primiți asemenea mesaje.

O nouă escrocherie prin SMS. Fiți atenți la astfel de mesaje

O nouă metodă de escrocherie circulă în ultima perioadă în rândul oamenilor. Românii trebuie să fie atenți dacă primesc asemenea mesaje. Mai multe persoane au anunțat că au primite mesaje prin care li s-au trimis oferte de angajare, cu o remunerație de 50-1.000 de euro pe zi. Cei care răspuns mesajelor de genul pot risca să rămână fără bani în cont, fiindu-le furate datele personale, dar și cele bancare.

Persoanele primesc indicații conform cărora trebuie să ia legătura cu un cont de Telegram asociat unui număr de telefon din România. Autoritățile române avertizează ca cetățenii să fie prudenți și să nu răspundă la astfel de mesaje ce reprezintă noi modalități de fraudă.

Utilizatorii de Android erau atrași într-o capcană, printr-un SMS

De asemenea, mai mulți utilizatori de Android au primit mai multe mesaje pe telefoanele mobile în care erau anunțati, într-o engleză deloc înțelegătoare, că au primit un mesaj vocal. În SMS, utilizatorii aveau disponiibl un link care, odată accesat, ar fi trebuit să îi trimită, spre respectivul mesaj. Spre surprinderea multora, acest lucru nu se întâmpla, iar aceștia erau atrași într-o capcană. Ulterior, un avertisment a fost lansat de DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică). Oficialii au vorbit despre principalele riscuri la care te supui dacă ajungi să pici în plasa infractorilor.

„Aceste mesaje erau special concepute de atacatori pentru a determina potențiala victimă să acceseze link-ul prezent în mesaj. Textul corespondent era unul într-o limbă română cu greșeli evidente și anunța utilizatorul că are un mesaj vocal, iar pentru a-l asculta trebuie să acceseze link-ul. Odată ce acel link era accesat de pe smartphone, dacă nu avea suspiciuni, utilizatorul descărca și instala în terminalul mobil o aplicație de tip APK, pentru a putea asculta mesajul. În realitate, mesajul nu exista, acesta fiind doar un pretext afișat de atacatori pentru a convinge potențiala victimă să execute acțiunea, mizându-se pe curiozitatea acestuia”, se arată în comunicatul remis de instituție.

De asemenea, reprezentantii institutiei au analizat codul sursei, si au ajuns la concluzia că Facebook este un bun agent de răspândire pentru acest virus, în plus față de platformele de tip SMS sau MMS.

Odată ce aplicația era descărcată și accesată de pe un smartphone cu sistemul de operare Android, aceasta solicită dreptul de a se instala ca Serviciu. Aplicațiile de tip Serviciu sunt considerate aplicații de sistem și primesc permisiuni aproape totale asupra tuturor celorlalte aplicații instalate: https://developer.android.com/guide/components/services. După acordarea privilegiilor și drepturilor de serviciu, aplicația se șterge din lista aplicațiilor și rămâne activă în background, fiind practic imposibil de dezinstalat prin metodele clasice. Aceasta poate fi dezinstalată doar prin accesarea dispozitivului în modul debugging, prin utilitarul adb”, s-a mai scris în același comunicat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: