Redactia.ro
Home » Știri » O nouă taxă pentru proprietarii de centrale termice în România. Tot ce trebuie să știi

O nouă taxă pentru proprietarii de centrale termice în România. Tot ce trebuie să știi

O nouă taxă pentru proprietarii de centrale termice în România. Tot ce trebuie să știi

O nouă taxă pentru proprietarii de centrale termice în România. Iată tot ce trebuie să știi!

O nouă taxă pentru proprietarii de centrale termice în România

Se propune o nouă taxă pentru proprietarii de centrale termice în România, în special pentru cei care dețin centrale termice de apartament. În încercarea de a reduce poluarea și dependența de importuri a multor țări, Uniunea Europeană a luat inițial în considerare eliminarea acestor centrale termice. Cu toate acestea, dată fiind costul ridicat al înlocuirii lor, se așteaptă acum să fie introdusă o taxă suplimentară pentru emisiile de carbon generate de aceste centrale.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: „La momentul de față nu există o astfel de abordare”

Astfel, se preconizează că românii care utilizează centrale termice pe bază de gaz vor fi supuși acestei noi taxe, care se va percepe în funcție de cantitatea de gaz consumată, măsurată în metri cubi. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a oferit clarificări importante cu privire atât la posibila interdicție a centralelor termice, cât și la detaliile referitoare la această taxă nouă.

„La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare. În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității”,a  spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, pentru DCNews.

„La nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare ala dioxidul de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

În prezent, în Uniunea Europeană sunt în funcțiune aproximativ 65 de milioane de centrale termice individuale. Opt țări, inclusiv Norvegia, Olanda și Franța, au demarat deja procedurile pentru a interzice aceste centrale. Anul trecut, Tanczos Barna, fostul ministru al mediului, a anunțat că începând cu anul 2027 se va impune o taxă pentru fiecare metru cub de gaz consumat.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: