Redactia.ro
Home » Stil de viață » O rozătoare din Africa ar putea revoluționa medicina! Și-a vindecat singură paralizia

O rozătoare din Africa ar putea revoluționa medicina! Și-a vindecat singură paralizia

Puține mamifere au capacitatea de a regenera o măduvă spinării secționată și de a vindeca alte leziuni grave fără a lăsa cicatrici, dar o rozătoare micuță din Africa ar putea deține cheia unei revoluții medicale.

Monica Sousa, un om de știință experimentat, abia își putea crede ochilor. În mica incintă de plastic de pe banca de laborator din fața ei se afla un șoarece. Cu câteva săptămâni înainte, fusese pe jumătate paralizat, cu picioarele din spate târându-se în urma lui oriunde mergea.

Acum mergea și chiar făcea acrobații, în ciuda faptului că nu primise decât calmante pentru durere de când fusese rănit.

Șoricelului spinos african și-a vindecat paralizia

Nu a existat niciun precedent real pentru acest lucru. Mamiferele, de la micile rozătoare până la oameni, nu își revin niciodată, de obicei, după leziuni grave ale măduvei spinării sau ale sistemului nervos central. Cu excepția, se pare, a șoricelului spinos african.

În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit că această creatură are un dar extraordinar pentru regenerare. Rozătoarea se găsește în habitatele aride din țările africane, inclusiv Kenya, Somalia și Tanzania. Acesta poate vindeca leziuni devastatoare la nivelul pielii, inimii, rinichilor și măduvei spinării.

Nimeni nu se aștepta la acest lucru, inclusiv oamenii de știință din SUA care au descoperit în 2012 că șoarecele spinos poate regenera suprafețe mari de piele deteriorată.

„Am fost cu toții complet uimiți”, spune Sousa, expert în regenerarea nervilor la Universitatea din Porto, în Portugalia. Cercetătoarea a fost uluită de capacitatea remarcabilă a șoricelului de a-și repara măduva spinării, pe care ea și colegii săi au documentat-o într-un studiu publicat la începutul acestui an. Șoarecii și-au revenit din paralizie în câteva săptămâni.

Șoarecele spinos african este capabil să regenereze părți importante ale corpului lor

Șoarecele spinos african se alătură unei liste speciale de specii de altfel mamifere cunoscute ca fiind capabile să regenereze părți importante ale corpului lor.

Regenerarea este o formă specifică de vindecare a rănilor care înlocuiește țesuturile pierdute mai mult sau mai puțin asemănător, evitând cicatrizarea excesivă, astfel încât partea respectivă a corpului să funcționeze la fel de bine ca înainte.

Axolotl, viermii plați, peștii zebră și unele meduze pot regenera părți relativ mari și complexe ale corpului lor, de exemplu. Iar aligatorii abia ieșiți din ouă pot să își refacă cozile retezate, potrivit unui studiu publicat în 2020. Dar niciunul dintre aceste animale nu este la fel de apropiat de noi, din punct de vedere genetic, ca șoarecele spinos african.

Mulți cercetători susțin că aceste animale ar putea purta secrete biologice care ar putea contribui la revoluționarea medicinei și ar putea duce la tratamente pentru traume care schimbă vieți și boli degenerative. Cu toate acestea, nu există, încă, ceva sigur. Iar studiul acestor animale ridică probleme de etică, deoarece oamenii de știință trebuie să le rănească în mod deliberat pentru a afla cum reacționează. După zeci de ani de cercetări pe unele dintre aceste animale, s-ar putea să nu fim mult mai aproape de găsirea unei modalități de regenerare a unor părți esențiale ale propriului nostru corp.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: