Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ochii albastri, o mutație genetică veche de peste 10.000 de ani

Ochii albastri, o mutație genetică veche de peste 10.000 de ani

GALERIE FOTO (2) Ochii albastri, o mutație genetică veche de peste 10.000 de ani

Ochii albaștri sunt considerați de foarte multe persoane ca fiind speciali. Acest lucru vine în urma faptului că doar un mic procent din populația planetei are ochii de această culoare. Ceea ce foarte multă lume nu stie însă, este că ochii albaștri nu sunt de fapt albaștri. Senzația de albastru este dată de efectul Tyndall. Același fenomen care ne face să credem că cerul este albastru.

Efectul Tyndall este un fenomen de dispersie a luminii incidente de către niște particule macroscopice având dimensiuni comparabile cu lungimea de undă a luminii.

Culoarea albastră a irisului se datorează dispersiei Tyndall în stratul turbid al irisului. Irișii bruni și negri au același strat turbid, doar că acesta conține mult mai multă melanină. Aceasta are rol în a absoarbi lumina. În absența ei, stratul devine translucid.

Ochii albaştri au o stromă fără culoare, fără nicio urmă de melanină sau de colagen. În consecință întreaga lumină care intră în ochi este dispersată înapoi în atmosferă şi permite Efectului Tyndall să îşi facă treaba. Astfel se crează culoarea albastru pur. Altfel spus, ochii albaştri nu au o culoare a lor şi sunt complet dependenţi de cantitatea de lumină pe care o primesc în momentul în care te uiţi la ei.

Culoarea ochilor ar putea fi considerată un indicator al stării de sănătate şi este asociată cu rezistenţa la durere şi riscul de diabet.

Oamenii de știință au descoperit că femeile cu ochi de culoare deschisă – albaştri sau verzi – par să tolereze mai bine durerea fizică şi anxietatea, față de femeile cu ochi negri sau căprui.

Atunci când vine vorba de a explica motivul pentru care culoarea ochilor ar putea influenţa starea de sănătate, o posibilă explicaţie este aceea că genele care determină culoarea ochilor sunt multifuncţionale.

„Aceste gene fac şi alte lucruri în corp. Una dintre ele, NCX-4, asociată cu ochii de culoare închisă, controlează multe proteine, iar una dintre acestea a fost asociată recent cu durerea”, a spus medicul Louhelainen, unul dintre oamenii de știință care a luat parte la studiu.

De unde provine culoarea albastră a ochilor?

Ochii de culoare albastră nu sunt un element comun al speciei umane. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință încerce să afle ce factor determină această culoare a ochilor. De-a lungul timpului au existat foarte multe explicații și supoziții dintre cele mai bizare. S-a crezut la un moment dat chiar și că oamenii cu ochi albaștri ar avea legături cu extratereștri.

Se pare că toti oamenii cu ochi albaștri au un strămoș comun.

Studiile efectuate de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Genetică de la Universitatea din Copenhaga au ajuns la concluzia că toți oamenii cu ochi albaștri au un strămoş comun. a existat un om care a trăit în urmă cu 6.000 până la 10.000 ani, în apropierea Mării Negre. Cercetătorii au analizat si au comparat genetic alcătuirea cromozomilor din irisul a 155 de persoane cu ochi albaştri. Oamenii proveneau din diverse regiuni ale lumii.
Toți subiecții care au participat la studiu au avut exact aceleași “mutații” genetice în cromozomii specifici ai ochiului. Acest lucru indică faptul că “mutația” responsabilă pentru ochii albaștri a apărut relativ recent.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că această familie de oameni cu ochi colorați s-a răspândit dintr-o zonă situată la nord de Marea Neagră. acest lucru s-a întâmplat undeva după ultima eră glaciară.

Acești oameni au fost printre arienii proto indo-europeni care au răspândit ulterior agricultura în Europa de Vest și care mai târziu s-au ocupat de creşterea cailor în Iran și India, explică profesorul Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară şi Moleculară de la Universitatea din Copenhaga.

La sfârșitul ultimei ere glaciare, mulți europeni au moștenit această genă rară asociată cu oamenii cu ochi albaștri.

Culoarea albastră a ochilor era în trecut însemnul nobilimii.

Dacă ne uităm la Egiptul antic, una dintre cele mai vechi civilizatii cunoscute din lume, găsim multe mumii blonde, care au avut ochi albaştri.

O altă veche civilizaţie a fost cea sumeriană. Vechii sumerieni credeau că ochii albaștri erau un semn al zeilor (adică al extratereştrilor Anunnaki). Nobilimea sumeriană avea ochi albaştri, aşa cum arată și cele mai multe dintre busturilor lor

Ochii albastri, o mutație genetică veche de peste 10.000 de ani
Ochii albastri, o mutație genetică veche de peste 10.000 de ani

Citește și:Alimente pentru memorie si concentrare: cum sa ne imbunatatim atentia

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect