Redactia.ro
Home » Știri » Oficial al Patriarhiei le ia apărarea preoților care cer bani pentru nunți și înmormântări. „Sete de ură și de scindare”

Oficial al Patriarhiei le ia apărarea preoților care cer bani pentru nunți și înmormântări. „Sete de ură și de scindare”

preot

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a adus clarificări importante cu privire la un subiect sensibil într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook. El a subliniat că mulți greșesc când vorbesc despre preoții care solicită bani pentru slujbele de înmormântare sau căsătorie și sugerează că aceștia ar putea fi excluși din biserica lor.

Bănescu a argumentat că astfel de afirmații nu trebuie să fie transmise într-un mod confuz sau ca o știre senzațională absurdă, ci trebuie să fie tratate cu onestitate și claritate. În sprijinul acestor declarații, el a prezentat un extras din hotărârea Sfântului Sinod, care oferă lămuriri cu privire la taxele bisericești.

Ce spune Sfântul Sinod

Conform hotărârii, taxele stabilite de consiliul parohial se referă exclusiv la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire. Pe de altă parte, contribuțiile benevole sunt sumele oferite de credincioși în timpul Sfintelor Taine și a ierurgiilor, iar cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial pentru a acoperi cheltuielile de funcționare a parohiilor. Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, mai ales în cazul familiilor sărace. Cu toate acestea, parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donații din partea familiilor pentru întreținerea bisericii parohiale, iar preoții trebuie să elibereze chitanțe pentru aceste donații.

De asemenea, Sfântul Sinod a hotărât în 2012 ca preoții să ofere asistență financiară familiilor îndoliate, pentru a evita ca lipsa de resurse să fie un motiv pentru incinerarea celor decedați, întrucât înhumarea ar fi prea costisitoare.

Bănescu a subliniat, de asemenea, nemulțumirea sa față de formulările precum „X împotriva manualelor de religie” sau „X critică manualele de religie”, pe care le consideră aberante. El a menționat că, critica manualelor de religie în anii ’90 era un lucru normal și firesc, întrucât toate instituțiile trebuiau să se adapteze la schimbări, dar aceasta nu trebuie interpretată ca un atac la Biserică sau la religie.

În concluzie, Bănescu a caracterizat pe cei care propagă astfel de afirmații drept lipsiți de onestitate, preocupați de comoditate sau afectați de letargie mentală, doritori de tulburare și ură, și nu de dreptate.

„A vorbi în anii 90 ai secolului trecut despre absolut perfectibilele manuale de Religie de clasele I-IV ținea de firescul lucrurilor, nu de un atac la Biserică sau al religiei revenite în spațiul public, cultural și școlar. Efervescența anilor 90 conținea și enorme stângăcii, întrucât toate instituțiile reînvățau să meargă. Unele, nu Biserica, șchioapătă și acum. Despre cei care afirmă astfel de lucruri, Bănescu spune că îi caracterizează „lipsa de onestitate, comoditatea sau letargia mentală, pofta de a tulbura, setea de ură și de scindare, nu de dreptate”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini