Redactia.ro
Home » Stiri » Olaf Scholz, demis. Cutremur politic în Germania

Olaf Scholz, demis. Cutremur politic în Germania

Olaf Scholz, demis. Cutremur politic în Germania

Germania trece printr-un moment istoric marcat de incertitudine politica dupa ce Bundestag-ul a retras increderea cancelarului Olaf Scholz. Aceasta demitere reprezinta un adevarat cutremur politic ce se resimte nu doar la nivel national, ci si in intreaga Europa.

Olaf Scholz, demis

Luni seara, cancelarul Olaf Scholz a fost demis in urma unui vot crucial in Bundestag. Din cei 717 parlamentari prezenti, 394 au votat impotriva cancelarului, doar 207 au sustinut continuarea mandatului acestuia, iar 116 s-au abtinut. Pentru a-si pastra functia, Scholz ar fi avut nevoie de 367 de voturi favorabile, o cifra care a ramas mult dincolo de realitatea politica a momentului.

Președintele Bundestag-ului, Bärbel Bas, a marcat finalul dramatic al votului declarand: „Am ajuns la sfarsitul agendei noastre zilnice si, de asemenea, al coalitiei semaforizate.”

Cauzele destramarii coalitiei

Coalitia semafor, formata din Partidul Social-Democrat (SPD), Verzi si Partidul Liberal-Democrat (FDP), a fost un experiment politic ambitios care si-a propus sa uneasca viziuni diferite pentru binele comun al Germaniei. Insa disensiunile interne si masurile controversate au dus la o pierdere progresiva a increderii publice si parlamentare.

Momentul de cotitura a fost pe 6 noiembrie, cand Scholz l-a demis pe ministrul de Finante, Christian Lindner, liderul FDP. Decizia a provocat o reactie in lant: majoritatea ministrilor FDP au parasit guvernul, cu exceptia lui Volker Wissing, ministrul Transporturilor, care si-a pastrat functia, dar a demisionat din FDP.

In urma votului de neincredere, Olaf Scholz a propus presedintelui federal, Frank-Walter Steinmeier, dizolvarea parlamentului. Conform legislatiei germane, presedintele are la dispozitie 21 de zile pentru a aproba solicitarea, urmand ca alegerile anticipate sa fie organizate in termen de 60 de zile. Data de 23 februarie a fost deja propusa ca moment pentru noile alegeri.

Impactul asupra politicii europene

Demiterea lui Scholz reprezinta nu doar o criza interna, ci si un semnal de alarma pentru stabilitatea politica europeana. Germania, ca cea mai mare economie a Uniunii Europene, joaca un rol esential in mentinerea echilibrului politic si economic la nivel continental.

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului Partidului Popular European, a comentat situatia pe pagina sa de Facebook:

„Urmeaza alegeri anticipate care vor fi castigate, cel mai probabil, de Uniunea Crestin-Democrata (CDU). Friedrich Merz va deveni, cel mai probabil, noul cancelar al Germaniei. Acest eveniment arata ca partidele pro-europene pot ramane relevante daca propun candidati seriosi si solutii concrete pentru problemele cetatenilor.”

Ce urmeaza pentru Germania?

In urmatoarele saptamani, scena politica germana va fi dominata de campania electorala si de negocieri intense. Alegerile anticipate vor oferi electoratului german sansa de a decide noua directie a tarii. Uniunea Crestin-Democrata (CDU) pare favorita, iar o potentiala revenire la guvernare a dreptei ar putea redefini politica interna si externa a Germaniei.

In orice scenariu, instabilitatea politica din Germania va continua sa aiba efecte asupra intregii Europe. Uniunea Europeana va trebui sa se adapteze rapid la noile realitati, iar aliatii internationali privesc cu ingrijorare evolutiile din aceasta tara-cheie.

 

 

Sursa foto: dw.com

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: