Redactia.ro
Home » Știri » OMS investighează un sirop indian pentru tuse după ce 66 de copii au murit

OMS investighează un sirop indian pentru tuse după ce 66 de copii au murit

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis miercuri o alertă cu privire la patru siropuri pentru tuse și răceală fabricate de Maiden Pharmaceuticals în India, avertizând că acestea ar putea fi legate de moartea a 66 de copii în Gambia.

OMS investighează un sirop indian pentru tuse după ce 66 de copii au murit în Gambia

După ce OMS a anunțat alerta de sănătate și agenția de sănătate a ONU a avertizat că medicamentele contaminate ar fi putut fi distribuite în afara țării din Africa de Vest, fiind „posibilă o expunere globală”.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat reporterilor că cele patru siropuri pentru răceală și tuse în cauză „au fost potențial legate de leziuni renale acute și  au dus la 66 de decese în rândul copiilor”:

„Pierderea acestor vieți tinere este mai mult decât sfâșietoare pentru familiile lor”.

Tedros a spus că OMS „desfășoară, de asemenea, o investigație suplimentară cu compania și autoritățile de reglementare din India”, potrivit france24.com.

Potrivit alertei privind produsele medicale emise miercuri de OMS, cele patru produse sunt Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup și Magrip N Cold Syrup:

„Până în prezent, producătorul declarat nu a oferit garanții OMS cu privire la siguranța și calitatea acestor produse”, se arată în alertă, adăugând că analizele de laborator ale mostrelor de produse „confirmă faptul că acestea conțin cantități inacceptabile de dietilenglicol și etilenglicol ca și contaminanți”.

Aceste substanțe sunt toxice pentru oameni și pot fi fatale, se arată în alertă, adăugând că efectul toxic „poate include dureri abdominale, vărsături, diaree, incapacitatea de a elimina urina, dureri de cap, stare mentală alterată și leziuni renale acute care pot duce la deces”.

Ministerul Sănătății din Gambia a cerut luna trecută spitalelor să nu mai folosească un sirop de paracetamol, în așteptarea rezultatului unei anchete, după ce cel puțin 28 de copii au murit din cauza insuficienței renale.

Siropul indian pentru tuse a fost folosit doar în Gambia

OMS a precizat că informațiile primite de la Organizația Centrală pentru Controlul Standard al Medicamentelor din India au indicat că producătorul a furnizat medicamentele contaminate doar în Gambia.

„Cu toate acestea, furnizarea acestor produse prin intermediul piețelor informale sau nereglementate către alte țări din Africa, nu poate fi exclusă”, a precizat agenția ONU într-un e-mail.

„În plus, este posibil ca producătorul să fi folosit același material contaminat în alte produse și să le fi distribuit la nivel local sau să le fi exportat”, a avertizat aceasta.

„Prin urmare, este posibilă o expunere globală”.

Tedros a îndemnat la prudență, făcând un apel internațional „a detecta și a elimina aceste produse din circulație pentru a preveni alte daune pentru pacienți”.

Sfatul ministerului sănătății din Gambia privind paracetamolul din sirop a fost emis la 9 septembrie, la o lună după ce anchetatorii au raportat moartea a cel puțin 28 de copii cu vârste cuprinse între cinci luni și patru ani din cauza insuficienței renale acute.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: