Redactia.ro
Home » Știri » Ora de vară 2019: Când se schimbă ora. Ce spune Comisia Europeană

Ora de vară 2019: Când se schimbă ora. Ce spune Comisia Europeană

Ora de vară 2019: Când se schimbă ora. Ce spune Comisia Europeană

Ora de vară 2019 a stârnit polemici aprinse, iar mulţi nu ştiau dacă schimbarea orei se mai aplică şi anul acesta, având în vedere decizia Comisiei Europene de anul trecut.

Mai exact, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide o dată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Propunerea legislativă urmăreşte să asigure faptul că orice modificări sunt efectuate în mod coordonat între ţările vecine, astfel încât să se garanteze funcţionarea adecvată a pieţei interne şi să se evite fragmentarea, care ar putea apărea dacă unele state membre păstrează dispoziţiile referitoare la schimbarea sezonieră a orei, în timp ce altele renunţă la ele.

Când trecem la ora de vară 2019

Comisia a propus ca fiecare stat membru să comunice, până în luna aprilie a acestui an, dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Până acum, România nu a comunicat până acum nimic oficial cu privire la decizia luată.

Astfel, anul acesta vom trece la ora de vară duminică, 31 martie 2019, iar aceasta ar putea să fie ultima schimbare de oră.

Statele UE care vor dori să păstreze permanent ora de iarnă pot să mai facă o ultimă schimbare a orei duminică, 27 octombrie 2019.

După această dată, schimbarea orei nu ar mai urma să fie posibilă.

Cum s-a ajuns la sistemul cu schimbarea orei

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. Sistemul se baza pe folosirea din plin a luminii solare.

Introducerea orei de vară a devenit apoi o necesitate din pricina Primului Război Mondial. Germania şi Austro-Ungaria au introdus sistemul începând cu data 30 aprilie 1916, pentru a economisi rezervele de cărbune folosite la producerea de electricitate.

Un an mai târziu puterile Antantei şi România au adoptat acest sistem.

În ţara noastră, schimbarea orei a fost suspendată şi a revenit de mai multe ori.

În prezent, acest sistem este considerat depăşit de cetăţenii UE. În urma unei consultări publice care s-a desfăşurat în anul 2018 şi care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, 84% dintre respondenţi s-au declarat în favoarea renunţării la schimbarea orei.

A fost, de altfel, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice pe care Comisia Europeană a organizat-o.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: