Redactia.ro
Home » Stil de viață » Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare. Când ai voie, de fapt, să mânânci sau să bei

Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare. Când ai voie, de fapt, să mânânci sau să bei

Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare. Când ai voie, de fapt, să mânânci sau să bei

Mai este doar puțin până la Paște, dar atât de multe tradiții și obiceiuri de respectat în ultimele zile din Săptămâna Mare. Una dintre cele mai importante zile este Vinerea Mare, în care se ține post negru, în amintirea Mântuitorului. Află până la ce oră trebuie să te abții de la mâncare și băutură, dar și cum trebuie să postești corect.

Când ai voie să mănânci în Vinerea Mare

Mai mulți credincioși aleg să țină postul negru în Vinerea Mare, ultima din Postul Paștelui. Este ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce şi a murit pentru iertarea păcatelor neamului omenesc, motiv pentru care oamenii aleg să nu mănânce sau să bea nimic toată ziua. Cei care țin de acest obicei trebuie să știe când începe, exact, postul și când se termină.

Vezi și: Ce se întâmplă cu femeile care nu se spovedesc și nu se împărtăsesc înainte de Paște. Ce spune Biserica Ortodoxă Română

Preoții spun că postul negru începe încă de joi seara, de la ora 18.00 și ție pe parcursul întregii zile de Vineri, respectiv până la ora 24.00. Cu toate acestea, cine nu poate să ţină postul atât de mult, trebuie să știe că mai are alternative, ore exacte la care se poate opri și poate mânca și bea:

  • la ora 15, atunci când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui Ceresc;
  • la ora 18, când a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat;
  • la ora 21, când s-a aşezat piatra pe mormânt.

Ca să putem posti cu ușurință, indicat ar fi fost ca zilele trecute să fi mâncat mai puțin decât de obicei sau chiar să renunțăm complet la masa de seara, ca să ne obișnuim organismul.

Cele mai importante tradiții în Vinerea Mare

În Vinerea Mare se spune că este bine, chiar înainte de răsăritul soarelui, să alergăm desculţi prin roua diminții sau ape curgătoare. Acest obicei este menit să ne ferească de orice boală grea și să aducă norocul în viața noastră.

De asemenea, se spune că nu ai voie să mănânci nimic copt sau prăjit. Se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți, dar atenție: alege numai produse de post și nu uita să pui și o lumânare în pachet, dar și un colac.

Nu este bine să faci treburi casnice în Vinerea Mare și mai ales să vopsești ouă. Acestea pot fi colorate fie Joi, fie Sâmbătă, dar niciodată în Vinerea în care a fost crucificat Mântuitorul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: