Premierul Marcel Ciolacu a încercat o mutare diplomatică neconvențională, trimițând două personalități marcante în Florida, la reședința de lux Mar-a-Lago, pentru a negocia cu președintele Donald Trump posibilitatea eliminării vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Statele Unite. Aceasta acțiune vine în urma anulării neașteptate a unei decizii anterioare care prevedea eliminarea vizelor la finalul lunii martie.
Pe cine a trimis Marcel Ciolacu la Mar-a-Lago să negocieze ridicarea vizelor pentru români
Marcel Ciolacu a dezvăluit că unul dintre emisari este stabilit în SUA, iar celălalt este un om de afaceri bine cunoscut, Dragoș Sprânceană, care a confirmat participarea sa la acest demers. Sprânceană, cunoscut pentru legăturile sale cu noua administrație americană, este și organizatorul Galei American Patriots, un eveniment de anvergură la Mar-a-Lago, care se bucură de participarea unor figuri marcante, inclusiv a președintelui Trump, potrivit antena3.ro.
„Probabil Gala American Patriots o să fie unul dintre cele mai importante evenimente de la inaugurarea lui Donald Trump ca președinte, la Mar-a-Lago. Avem deja 700 de invitați. Evenimentul este complet sold-out. Președintele Trump este unul dintre invitați, secretarul de la Department of Homeland Security, Kristi Noem, este una dintre invitatele mele.”
„Alți politicieni, ambasadori americani în alte țări. Președintele Milei al Argentinei va fi acolo și mulți alții. Eu împreună cu John Rourke, care este liderul mișcării Make America Clean Again, și cu care am mai colaborat înainte, ne-am decis să facem acest eveniment. Ne bucurăm că atât Statele Unite cât și România împreună pot să spună că au pus un efort cot la cot să realizăm acest eveniment.”
O oportunitate pentru România de a avansa în relațiile transatlantice
Dialogul diplomatic la nivel înalt este văzut ca o oportunitate pentru România de a avansa în relațiile sale transatlantice, iar implicarea unui om de afaceri precum Dragoș Sprânceană subliniază o schimbare de abordare în politica externă românească. Sprânceană, recent decorat cu o medalie de merit de către Casa Albă, recunoaște importanța acestor negocieri pentru consolidarea legăturilor bilaterale.
„Astăzi, am avut onoarea de a primi o medalie din partea consilierului pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite, Mike Waltz. Această recunoaștere reafirmă parteneriatul puternic dintre națiunile noastre, Statele Unite și România.”, nota Dragoș Sprânceană atunci pe pagina sa de Facebook.
„Privind spre viitor, mă angajez să promovez un plan strategic pentru a construi o punte mai puternică de cooperare între cele două țări.”
„Acesta include inițiative de îmbunătățire a colaborării în domeniul securității, de promovare a parteneriatelor economice și de consolidare a schimburilor culturale și educaționale. Împreună, putem asigura o lume mai sigură și mai prosperă pentru popoarele noastre”, nota Dragoș Sprânceană atunci pe pagina sa de Facebook.
Premierul Ciolacu a punctat că administrația Trump operează diferit față de predecesorii săi, ceea ce necesită o abordare adaptată și mai directă.
„Aşa lucrează ei. Eu, prim-ministru, am o persoană pe care am trimis-o în SUA. Are întâlniri la Mar-a-Lago. Schimbăm sistemul de abordare, încercăm cu toţii să ieşim din bula care a funcţionat până acum. Administraţia Trump funcţionează altfel”, a declarat Marcel Ciolacu când a vorbit despre emisarii săi din SUA.
Sursa foto: Arhivă