Redactia.ro
Home » Homepage » Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate. Nu se vor mai acorda nici cele aflate în plată

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate. Nu se vor mai acorda nici cele aflate în plată

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente. Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR-PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la cele două partide. Una dintre aceste amendamente prevede încetarea plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor în vigoare. 

 

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate

Toate partidele, cu excepția UDMR, au votat pentru eliminarea acestor pensii speciale. Au fost înregistrate 357 de voturi  ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenți, dar că nu vor să voteze.

Potrivit textului adoptat,  “articolele 49 şi 50 din Legea statutului deputaţilor şi senatorilor se abrogă”.

“De la intrarea în vigoare a prezentei legi, încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea statutului deputaţilor şi senatorilor”, se arată în textul adoptat, propus de USR-PLUS.

De asemenea, legea se renumerotează și va fi republicată în Monitorul Oficial și prevede un alt amendament al PNL.  Comisia de statut a Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege inițiat de PSD, privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Prevederi din celelalte proiecte legislative privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care au fost depuse de USR-PLUS și PNL, au fost preluate ca amendamente la proiectul PSD.

Am convenit, ca urmare a unei propuneri formulate de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, dar şi cu sprijinul majorităţii grupurilor parlamentare, să formulăm o propunere de completare a ordinii de zi pentru şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului de astăzi, (..) cu adoptarea proiectului de lege de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. Vă explic că sunt trei propuneri legi, iniţiate de trei grupuri parlamentare, proiecte lege prin care se modifică Legea statutului şi deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării a două articole care instituie dreptul la pensie specială”, a afirmat Ludovic Orban.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a propus impozitarea pensiilor mai mari decât salariul președintelui.

Haideți să impozităm pensiile speciale cu 99% acea valoare care depășește indemnizația președintelui României. Tot ce este un venit din pensii peste această sumă se impozitează cu 99%. Atunci nu se mai pune problema de constituționalitate. Parlamentarii nu ajung, militarii nu ajung la această sumă. Mie îmi plac abordările nuanțate, nu îmi plac abordările populiste. Am spus în coaliție să abordăm corect problematica și să facem un lucru just. Mie nu îmi plac abordările populiste de dragul de a fi mai frumos decât colegul din politică”, a declarat Kelemen Hunor marți seară, la B1TV.

Pe de altă parte, Ludovic Orban nu a fost de acord cu afrimația liderului UDMR, considerând că nu este neapărat o soluție.

Nu este o soluție. Nu poți să impozitezi doar veniturile din pensii. Există principii constituționale privind justa distribuție a sarcinei fiscale. Când impozitezi, impozitezi veniturile în sine, nu veniturile dintr-o anumită natură. Nu poți să impozitezi diferențiat doar pensiile și celelalte venituri din salarii sau dividente să nu le impozitezi”, a declarat Ludovic Orban.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini