Redactia.ro
Home » Stil de viață » Pentru creştin ortodocşi, începe Săptămâna Patimilor! Prima Denie, în seara Floriilor

Pentru creştin ortodocşi, începe Săptămâna Patimilor! Prima Denie, în seara Floriilor

denie_biserica

Toţi creştin ortodocşii vor intra, odată cu Duminica Floriilor, în Săptămâna Patimilor. Prima Denie are loc de Florii. Aşadar, începând cu seara de Florii, până în Vinerea Mare, în biserici preoții săvârșesc deniile. În slavonă, „vdenie” înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.

În zona Transilvaniei, Denia mai poartă și numele de „straste” care înseamnă patimă.

Denia începe la ora 18.00

În Săptămâna Patimilor, Deniile se săvârșesc seara, începând cu ora 18:00. Scopul Deniilor este ca prin post, rugăciune, citirea Sfintei Scripturi, meditație și pocăință să scăpăm de toată răutatea și să devenim mai buni cu cei din jurul nostru.

Denia este o slujbă religioasă care se face seara în fiecare zi a săptămânii dinaintea Paștilor. Deniile aduc aminte atât de patimile suferite de Iisus, cât şi de anumite ritualuri sau de pilde date omului şi din care acesta are de reţinut anumite aspecte.

Deniile din Săptămâna Patimilor au semnificaţii diferite, în funcţie de zi. Astfel, în timpul Deniei de luni, de exemplu, se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. E o pildă dată omului, din care trebuie să reţină că Dumnezeu este atât iubire cât şi dreptate.

Ce se întâmplă la Deniile din finalul săptămânii

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este cea mai tristă zi din pătimirea Domnului. Acesta a fost adus la judecată, batjocorit, răstignit, ucis și îngropat. Seara are loc Denia Prohodului când credincioșii, în frunte cu preoții, dau ocol bisericii de trei ori, iar apoi trec pe sub Sfântul Aer (Epitaf). Potrivit tradițiilor, credincioșii se întorc acasă cu lumina Prohodului a punerii Domnului Iisus în mormânt, și înconjoară casa ținând în mână lumânarea aprinsă.

Sâmbăta Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În seara de Sâmbătă se aprind luminile în bisericile ortodoxe și are loc slujba de Înviere.

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este cea mai importantă perioadă din an din punct de vedere spiritual. Oamenii merg în fiecare seară la Biserică, la slujba Deniilor, iar cele mai credincioase familii ţin şi post. Şi nu doar atât. Pregătirile pentru sărbătorile pascale sunt în toi în toate gospodăriile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: