Redactia.ro
Home » Știri » „Pilele lui Karpen”, descoperirea ascunsă de Nicolae Ceaușescu inginerilor din România. Mulți au crezut că este doar o legendă

„Pilele lui Karpen”, descoperirea ascunsă de Nicolae Ceaușescu inginerilor din România. Mulți au crezut că este doar o legendă

Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” din București găzduiește din 2013 o invenție care pentru mult timp a fost considerată un legendă de inginerii din țara noastră. Este vorba de „Pilele lui Karpen”, un sistem de energie ținut secret de Nicolae Ceaușescu și autoritățile comuniste din România. 

„Pilele lui Karpen”, descoperirea ascunsă de Nicolae Ceaușescu inginerilor din România. Mulți au crezut că este doar un mister

Inginerul Nicolae Vasilescu Karpen a făcut în anul 1920 o descoperire pe care comuniștii au decis ulterior să o țină ascunsă. Este vorba de un sistem electrochimic revoluționar, care oferea energie cât pentru 60 de ani. „Pilele lui Karpen” nu au fost însă înțelese de autorități sau de ceilalți ingineri ai vremii, căci nu puteau să explice modul în care acestea funcționează.

După cum afirma chiar Karpen, pilele sale contravin legii a II-a a termodinamicii, generând energia electrică pe baza căldurii absorbite din exterior.

Toate acestea l-au făcut pe Nicolae Ceaușescu să ascundă invenția, iar autorul ei a fost nevoit să accepte. Ceilalți ingineri au considerat totul un mister, o legendă care nu le-a fost accesibilă decât recent. Până în anul 1990, „Pilele lui Karpen” au fost ascunse într-un seif imens, de unde au fost preluate și ulterior expuse publicului.

Mai mult, se pare că autoritățile comuniste cu vrut chiar să distrugă „Pilele lui Karpen”, întrucât credeau că sunt confecționate din materiale cu o valoare foarte mare. Au descoperit însă că s-au înșelat și că sistemul nu avea nimic care putea fi luat și valorificat, așa că l-au lăsat în seiful cu pricina.

„In 1979 au venit cei de la Politie si au vrut sa ia foitele de aur si de platina. Cand au vazut ca sunt foarte subtiri si nu e nicio comoara de metale pretioase au decis sa bage Pilele lui Karpen intr-un seif Fichette”, a relatat directoarea muzeului „Dimitrie Leondida” din București, Laura Maria Albani, scrie evz.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: